fbpx
Azadirachta indica antioxidant

Azadirachta Indica, een super antioxidant

​Is Azadirachta Indica (ook wel neem of niem genoemd) een antioxidant en wat zeggen studies hierover? De voortdurende productie van vrije radicalen in het lichaam is onafwendbaar en het leven in de moderne wereld is een recept voor vrije radicalen.

Wat zijn vrije radicalen

​Vrije radicalen zijn agressieve, schadelijke stoffen die in je lichaam ontstaan. Ze worden gevormd wanneer een elektron “gestolen” wordt van een ander molecuul. Die molecule steelt op zijn beurt een elektron uit het molecuul daarnaast. Dat creëert een vicieuze cyclus van beschadigde cellen.

Als de vrije radicalen het celmembraan, enzymen, of zelfs DNA aanvallen, kan dit een kettingreactie veroorzaken van cellulaire vernietiging. Verhoogde niveaus van vrije radicalen worden gekoppeld met veel aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, beroertes, rimpels.

Nog erger, als de DNA verandert kan dit leiden tot cellulaire disfunctie, mutaties, en zelfs kanker.Omdat vrije radicalen natuurlijk gevormd worden tijdens het metabolisme, is het onmogelijk om ze te vermijden.

Veel andere factoren dragen echter bij tot het creëren van vrije radicalen. Zo worden we voortdurend gebombardeerd door chemicaliën (zoals schadelijke E- nummers in bewerkt voedsel, cosmetica), toxines, landbouwchemicaliën, straling, stress die schadelijke effecten op de gezondheid hebben.

Antioxidanten zijn de oplossing voor vrije radicalen

​Gelukkig heeft het lichaam een zeer effectief systeem om de vrije radicalen onschadelijk te maken: het anti-oxidantieve systeem. Dit systeem voert zijn werk uit met behulp van antioxidanten.

Het zijn stoffen die oxidatie –en daarmee het ontstaan van vrije radicalen– helpen tegengaan. Zij neutraliseren vrije radicalen door een van hun elektronen te doneren, waardoor de schade wordt gestaakt.

Een gedeelte van deze antioxidanten kan het lichaam zelf maken. Je lichaam maakt bepaalde enzymen aan die als antioxidant werkzaam zijn. De overige antioxidanten moeten uit voeding worden gehaald.

Antioxidanten in voeding (nutritionele antioxidanten) verschijnen steeds vaker in het nieuws omdat ze kanker zouden kunnen voorkomen en je zelfs langer kunnen laten leven.

Studies Neem een superantioxidant

​Wetenschappers ontdekken steeds nieuwe bronnen van antioxidanten in de natuur. Eén bron wordt al duizenden jaren in India gebruikt, maar is pas onlangs onder de aandacht van de westerse wereld gebracht. Deze medicinale plant is de neemboom.

Studies hebben aangetoond dat neem bladeren de grootste antioxidant-effecten hebben, waarbij de verbindingen in het blad vrije radicale afscheidende eigenschappen bezitten.Aangetoond is dat deze verbindingen bepaalde abnormale processen van kankercellen door hun antioxidant eigenschappen moduleren.

Ook is aangetoond dat het mogelijk is om niveaus van andere antioxidanten in het lichaam te verhogen, zoals glutathion en ascorbinezuur (vitamine C). Bewezen is dat door deze mogelijkheid ratten herstellen die beroertes hebben gekregen.Er zijn vele studies verricht die het gebruik van neem antioxidanten hebben onderzocht bij het behandelen of voorkomen van ziekten.

Bron:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15848028http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874105001091