fbpx
ayurvedisch tip overgewicht veroorzaken

Ayurvedische tips overgewicht:9 gewoonten die je dik maken

Er zijn veel dingen die je kunt doen om af te vallen. Als je echter de verkeerde dingen blijf doen, die overgewicht veroorzaken, wordt het hele proces van afvallen zoveel moeilijker.

Je wilt je inspanningen om gewicht kwijt te raken niet belemmeren door onbewust de volgende 9 gewoonten uit te voeren.

Versnel het proces om af te vallen met ayurvedische tips en wat belangrijker is met deze ayurvedische tips, hou je gewicht op lange termijn onder controle.

9 gewoonten veroorzaken overgewicht

1. Eten terwijl je afgeleid bent
Eten tijdens het tv-kijken is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van het eten van overmatige calorieën.

Onze spijsvertering is het meest effectief als we bewust of aandachtig eten en in een ontspannen, vredige omgeving.

Helaas hebben we in onze snel veranderende maatschappij eetmethoden ontwikkeld die ons vermogen om ons eigen gezonde gewicht te bereiken, verstoren.

Ons wordt geleerd dat multi-tasking de sleutel tot succes is, dus eten we vaak terwijl we werken, of terwijl onze aandacht is gericht op andere dingen dan ons voedsel.

In feite heeft onderzoek van The American Journal of Clinical Nutrition aangetoond dat afleiding ertoe leidt dat iemand 50 procent meer calorieën eet.

Laten we eerlijk zijn, als je aan het eten bent en tv kijkt of bezig bent op je laptop, bezig met je smartphone tijdens het eten of iets anders dat afleidt, let je niet op wat je eet. Je bent gefocust op de show, dus je blijft gewoon eten, snacken en drinken.

We hebben ook niet de waarde van stilte geleerd, dus eten we met de radio of tv aan, of terwijl we achter de computer zitten. Al deze activiteiten interfereren met het vermogen van ons lichaam om het eten volledig te ervaren.

Wanneer we vertragen en aandacht schenken aan het eten, wordt dit bewust eten genoemd.

Als we bewust eten, in plaats van onbewust eten in onze mond stoppen, merken we de signalen op die ons lichaam ons stuurt en die we misschien nog niet eerder hebben herkend.

We leren de tekenen van verzadiging te identificeren, of wanneer ons lichaam genoeg voedsel heeft gehad, dus we eten niet te veel.

We zijn ook meer tevreden na de maaltijd, omdat we de tijd hebben genomen om het eten te proeven en te waarderen. Na het genieten van en het volledig ervaren van een maaltijd, zullen we later niet de behoefte voelen om te snacken. (1)

2. Te snel eten
De meesten van ons hebben haast en we kauwen het voedsel niet goed. Dit veroorzaakt maagproblemen, gas en gewichtstoename. En een van de redenen waarom je aankomt, is omdat 20 minuten eten je hersenen meestal laat zien dat je vol zit.

In Ayurveda, wordt traag en grondig kauwen beschouwd als essentieel voor een sterke spijsvertering, waardoor de onverteerbare bestanddelen van een levensmiddel van de noodzakelijke voedingsstoffen worden gescheiden.

Een studie in het American Journal of Clinical Nutrition toonde aan dat mensen met obesitas de neiging hebben om hun voedsel minder te kauwen dan magere mensen, zelfs als ze hetzelfde eten.

Toen het onderzoeksteam iedereen vroeg om elke hap 40 keer te kauwen, aten de magere en zwaarlijvige mensen in de studie beiden minder. Toen ze iets meer dan normaal kauwden, verbeterden hun niveaus van darmhormonen die verband hielden met honger en verzadiging. “Verbetering van de kauwactiviteit kan een nuttig hulpmiddel worden bij het bestrijden van obesitas”, concluderen de auteurs van het onderzoek. (2)

Het kan ook helpen bij gewichtsbehoud. Een ander onderzoeksteam volgde een groep mensen acht jaar lang en vond dat degenen die meer kauwden, minder overtollig gewicht kregen tijdens de onderzoeksperiode dan snelle eters. Snel eten is gekoppeld aan een toename van gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, slechte cholesterolwaarden en overtollig buikvet. (3)

3. Eten op de verkeerde momenten
Zodra we bekend raken met hoe honger voelt, zullen we merken dat onze eetlust cycli de natuurlijke ritmes van ons lichaam volgen.

We voelen ons het meest hongerig op het moment dat we het meest actief zijn. Dat is in de middag. Ayurveda beveelt aan dat we onze grootste maaltijd van de dag tussen 10.00 en 14.00 uur opeten, wanneer onze spijsverteringskracht het sterkst is en we de grootste behoefte aan energie hebben.

Een stevige lunch helpt ons ook om ‘s avonds minder honger te hebben, waardoor het gemakkelijker is om vast te houden aan die uiterst belangrijke lichte maaltijd in de avond.

De meeste energie heb je overdag nodig en niet als je gaat slapen.

Kies daarom een lichtere maaltijd in de avond. Dat is meer in lijn met onze natuurlijke cyclus van vertraging.

Je kunt het beste enkele uren voordat je naar bed gaat eten om je lichaam de tijd te geven om het voedsel te verteren voordat je in slaap valt.

Veel mensen merken dat het eten van een maaltijd later op de avond voor het lichaam een gevoel van zwaarte betekent, omdat ons natuurlijke vermogen om te verteren op dat moment zwakker is.

4. Zitten na een maaltijd
Je lichaam is gemaakt om te bewegen. Toch zitten de meeste mensen gewoon de hele dag. Je zit op je werk, in je auto, achter de computer, tijdens het eten, enzovoort. Je moet dagelijks een beetje bewegen. Vooral na de maaltijd.

Neem na elke maaltijd een korte wandeling maken. Het stimuleert de peristaltiek en de spijsvertering. Het is heel belangrijk om na de lunch een wandeling te maken, bij voorkeur 10 tot 20 minuten in een gematigd tempo.

Een stevige wandeling van 10-20 minuten  zal je metabolisme verhogen.

5. Alleen kiezen voor de zoete, zure en zoute smaken in je eten

Te veel zoete, zure en zoute smaken, zoals te zien in het standaard Westerse dieet, kunnen een snelle gewichtstoename veroorzaken.

Voedingsmiddelen die bitter zijn, zoals hop, paardenbloem, brandnetels ; scherp, zoals pittige cayenne ; en samentrekkend, zoals kurkuma, bieden gezonde tegenpunten voor de bouw van de zoete, zure en zoute smaken.

Zorg ervoor dat je alle zes de smaken in je dagelijkse dieet verwerkt.

Zoete, zure en zoute smaken zijn anabool en hebben de scherpe, bittere en samentrekkende smaak nodig, die katabolisch zijn om ze in balans te brengen.

6. Een restrictief dieet
Het eten van een breed scala aan voedingsmiddelen is essentieel voor de voeding en om te voorkomen dat het lichaam eetbuien ontwikkelt.

Hunkeren naar eten komt vaak voor vanwege onevenwichtige voeding met slechts een paar soorten voedsel. Diëten die beperkt zijn tot voornamelijk koolhydraten of eiwitten of vet, leiden uiteindelijk tot ondervoede weefsels die hongerberichten naar onze hersenen sturen.

Hoewel we net klaar zijn met het eten van een grote hoeveelheid voedsel, zijn delen van ons lichaam nog steeds ondervoed en hongerig.

Helaas, als we ons dit niet realiseren, kunnen we, wanneer de hongersignalen komen, naar koolhydraatrijke en suikerrijke voedingsmiddelen verlangen, zoals desserts.

7. Niet genoeg eten
Veel mensen die willen afvallen slaan veel maaltijden over en als ze dan gaan zitten om eindelijk te eten, hebben ze zo’n honger dat ze meer eten en slechte eetbeslissingen nemen.

Door op tijd te eten, krijgt je meer energie, betere bloedsuikerspiegels en minder trek.

Als je wil afvallen gebruik dan 3 gewone maaltijden,  zoals ontbijt, lunch en diner. En 2 kleinere tussendoortjes (bijvoorbeeld een appel). Je zult sneller afvallen en je ook beter voelen.

8. Stressvol leven
Vind vijf tot tien minuten of langer rust en ontspanning in de ochtend. Mind / body-praktijken zoals yoga, meditatie wekken een ontspanningsreactie op in het lichaam. Dit helpt om stress te verlichten, een van de belangrijkste oorzaken van gewichtstoename.

Wist je dat er kruiden zijn die je helpen te ontspannen. Ze worden adaptogene kruiden genoemd.

Enkele zijn ashwagandha, hop, astragalus, brahmi, kamille, lavendel, st. janskruid, aziatische waternavel.

Het plaatst ons ook in een meer bewuste gemoedstoestand, waardoor we betere beslissingen kunnen nemen gedurende de dag.

9. Niet genoeg water drinken
De meeste mensen drinken niet genoeg water en lopen dus uitgedroogd rond. En als ze wat willen drinken kiezen de meeste mensen koffie, energiedrankjes’, bewerkte sapjes vol met fructose en suikers etc.

Vermijd ook ijskoud water, het verstoort het spijsverteringsproces en dooft agni (het spijsverteringsvuur). Koud water vermindert de bloedtoevoer naar verschillende organen van het lichaam, wat verder leidt tot obstipatie.

Het drinken van lauw water kan helpen bij een goede spijsvertering en metabolisme dat gewichtsverlies bevordert.

Drink regelmatig warm water gedurende de dag. Warm water verbetert de spijsvertering en assimilatie van voedsel. Het helpt ook bij het verminderen van hunkeren naar eten tussen maaltijden. Je zal snel afvallen met deze ayurvedische tip.