fbpx
Ayurvedische kruidenleer

Ayurvedische kruidenleer

​​Kruiden kunnen een ongezonde levensstijl niet vervangen. Maar mensen denken vaak farmaceutische medicijnen te kunnen vervangen door middel van ayurvedische kruiden en verwachten onmiddellijk effect. Maar zo werkt de Ayurvedische kruidenleer niet.

Je hebt veel meer plezier van kruiden als je ze gebruikt binnen het systeem van Ayurveda.  Ayurveda richt zich op jou lichaam, geest en ziel. Je bent meer dan de som van je kwalen.

Zo geeft Deepak Chopra in zijn boek ‘Ayurvedische Kruiden’, aan dat iemand die een gebalanceerd leven leidt, zijn gezondheid kan verbeteren met kruidenmedicijnen.

Maar kruiden op zichzelf kunnen iemand met een onevenwichtig bestaan niet helpen om zijn slechte eetgewoonten, gebrek aan beweging of vergiftigende leefwijze te compenseren.

Er is zelden een ding dat het totale verschil maakt in iemands gezondheid.Kruiden kunnen slechte eetgewoonten, een toxische levensstijl, een gebrek aan beweging of gebrek aan spirituele verbinding niet vervangen.

Hoe werken ayurvedische kruiden wel?

​Een kruid kan voor jou goed werken, maar kan een ander lichamelijk of geestelijk belasten. Gember bijvoorbeeld staat bekend om zijn ontgiftende werking en stimuleert de spijsvertering. Lees hier hoe je gember thee kan maken.

Maar gember is niet even geschikt voor een ieder. Want ben je een (vuur) persoon dan werkt het juist averechts. Een vuur persoon (= pitta) die hete/scherpe kruiden (zoals gember, peper) gebruikt, raakt juist oververhit.

Zij zijn gebaat bij koelende kruiden. Lees hier meer over een pitta voeding . (voeding voor een vuur persoon)

De scherpe/hete smaak van gember zal wel goed werken voor een koud (wind/vata) persoon, omdat vata bestaat uit de elementen wind en ruimte en dus koud is.

Zodra je jezelf begrijpt, kun je met vertrouwen kruiden kiezen die voor jou werken. De vata type kunnen beter vata voeding gebruiken.

Hoe weet je of een kruid een warm of koelend effect heeft? Dat weet je door de smaak. Met deze kennis kan je effectief de juiste kruiden kiezen. Lees hier meer over in Ayurveda voeding.

In tegenstelling tot de westerse geneeskunde wordt in de Ayurveda gekeken naar hoe de smaak en temperatuur (energetica) van het kruid invloed hebben op de energetica van de persoon die het kruid gebruikt.

Kruiden worden net als voedsel ingedeeld naar smaak (zoet, zuur, zout, bitter, scherp en wrang) en temperatuur (koud, heet, droog).

​Hoe weet je of een kruid goed voor jou werkt?

​Stel eerst vast wat voor type persoon je bent. (middels de Ayurveda test). Lees in het artikel dosha type waarom je uniek bent.

Er zijn drie typen personen: een koud (vata), vuur (pitta) of aards (kapha) persoon. Je kunt dan kiezen voor een kruid dat voor jou werkt.

Dit is vooral belangrijk als je uit balans bent. Dat is ook waarom de Ayurvedische kruidenleer zo goed werkt.

In plaats van na te gaan welk kruid past bij een symptoom, gaat men na welke kruiden bij een persoon passen.

Waar moet je nog meer rekening mee houden?

​Laten we kijken hoe je de Ayurvedische kruidenleer nog meer kan gebruiken in combinatie met de basis ingrediënten van een gezonde levensstijl om zo een hoger niveau van welzijn te bereiken.

• In de Ayurveda wordt gekeken naar de persoon en naar de onderliggende onevenwichtigheden, in plaats van alleen naar symptomen (het domein van de westerse geneeskunde). Bijvoorbeeld symptomen als acne, eczeem, droge huid worden allemaal veroorzaakt door interne onevenwichtigheden. Pak het probleem bij de wortel aan, in plaats van symptoombestrijding.

• Voeding is de belangrijkste bron voor een goede gezondheid. Pas dan komt het ondersteunende systeem van kruiden. Ayurveda legt de nadruk op vers en onbewerkt voedsel. Vermijd schadelijke E-nummers in je voeding. 

• Elimineer gifstoffen uit uw lichaam, want ze belasten lichaam en geest. Lees hier over detox tips

• In de Ayurveda begint een goede gezondheid altijd met een goede spijsvertering. ls de spijsverteringsvuur (agni) verstoord, dan zullen voedselresten in de darmen achterblijven. Zij vormen een vieze, stinkende massa. Dit wordt ama genoemd. Deze vieze substantie is ook te zien op de tong, als je ama in je systeem hebt. Lees hier meer hoe je een tongschraper kan gebruiken om deze vieze massa te verwijderen.

• Kruiden zijn voorts effectief in combinatie met beweging, spirituele verbinding (meditatie en yoga), massage en nog veel meer.

• Lees hier meer waar je op moet letten als je kruiden veilig wil gebruiken.

​Let op:

​• Heeft u gezondheidsklachten raadpleeg dan een arts.
• Gebruikt u medicijnen, stop de inname hiervan niet en vervang ze niet zonder eerst een arts te raadplegen.
• Tijdens zwangerschap, vrouwen die borstvoeding geven of bij kinderen is het verstandig u eerst goed te laten informeren.
• Lees ook de disclaimer.