fbpx
kokos rijst recept

​ ​Als je wilt weten wat ik deze week bijna elke dag heb gegeten? Kokosrijst.

Deze rijst klinkt erg verleidelijk, vooral omdat het erg gezond en heel eenvoudig is om te maken.

Ik hou van de smaken in deze rijst. Het klinkt zo tropisch lekker en makkelijk als je een snelle maar bevredigende maaltijd wil.

De zoete, zachte smaak gaat goed samen met de pittige smaak van een ander gerecht.

Ayurvedisch perspectief

​Effect: Ojas en Sattvic

Koel, verzachtend en voedzaam, het is geen verrassing dat dit gerecht het hoofdbestanddeel is in zo veel tropische keukens; je spijsvertering is zwakker wanneer het weer warm is.

Gebruik dit recept bij een pittig gerecht, een curry of geniet ervan met een groenteschotel.

​Gemakkelijk te verteren

​Rijst is voedzaam en makkelijk te verteren, waardoor dit recept een uitstekend middel is voor mensen die last hebben van gas, opgeblazen gevoel of indigestie.

Hoewel bruine rijst een hoger voedingsprofiel heeft, is witte rijst gemakkelijker te verteren. Ook kokos is makkelijk te verteren.

Samen creëert dit dynamische duo een voedende schotel die niet belastend zal zijn voor je spijsvertering. Lees hier waarom vertering zo belangrijk is.

​Ojas

​Rijst bouwt Ojas. Gezegd wordt dat ojas de geur heeft van verbrande rijst. Het is de vitale essentie van alle lichaamsweefsels. Ojas maakt een persoon sterk, gezond en stralend.

Wil je meer kracht en vitaliteit, kook dan basmati rijst met voedende en sappige kokos.Van de vele rijstvariëteiten is basmati het meest sattvic, wat betekent dat het een vreedzame gemoedstoestand aanmoedigt. Het ruikt ook fijn zoet.

​Waarom kokos?

​• De zoete kokosnoot kalmeert de geest.
• Het koelt ook de lever.
• Het verzacht de brandende temperament.
• En je wordt geduldiger.

​Recept kokosrijst

Ingrediënten
• 1 kop basmati rijst
• 1/2 kopje gedroogde kokos
• 2 tl kokosolie 
• 1 theelepel cayenne poeder 
• 1/2 theelepel gember poeder 
• 1/2 theelepel kurkuma poeder 
• 1/2 theelepel fenegriekzaad 
• 1/2 theelepel  asafoetida 
• 1/2 theelepel venkelzaad 
• 1/4 tl zout (zeezout of hymalaya zout)
• 2,5 kopje water

​Bereiding

​• Breng het water met de kruiden aan de kook.
• Voeg de rijst, de helft van de gedroogde kokos, olie en zout toe.
• Draai zodra het vocht kookt het vuur laag en doe de deksel op de pan. ‘
• Laat de rijst nu op laag vuur garen. Controleer af en toe of de rijst gaar is en let erop dat deze niet aan de bodem vast koekt.
• Haal de pan van het vuur zodra de rijst gaar is en roer hem los met een vork. De rijst heeft nu al het vocht opgenomen.
• Garneer met de rest van de gedroogde kokos. Eet smakelijk.