fbpx
Ayurvedische face oils

Ayurvedische gezichtsolie voordelen

Wat is een ayurvedische gezichtsolie en wat zijn de voordelen van een gezichtsolie? Werkt een gezichtsolie beter dan een commerciële crème?

Laten we eerlijk zijn, olie op je gezicht klinkt een beetje eng, zelfs als je last hebt van een droge huid in de winter. Wie wilt olie op de huid aanbrengen.

Ondanks de naam, maken gezichtsoliën de huid super zacht, glanzend, maar niet vet. Sommige helpen zelfs helpen bij de bestrijding van acne. De truc is weten wanneer je het moet gebruiken.

Oliën voor de huid en het gezicht hebben hun slechte imago kwijtgeraakt en we waarderen ze weer om al hun heilzame eigenschappen.

Ayurveda en olie voor de huid

In Ayurveda, worden bepaalde oliën al duizenden jaren gebruikt als voeding voor de huid. Dit is slechts een van de vele ayurvedische beauty geheimen die resulteren in een gezonde, stralende en glanzende teint.

De meeste commerciële hydraterende crèmes werken niet, omdat ze voornamelijk uit water bestaan, met maar een beetje actief materiaal. Wanneer de huid droog en gebarsten is, wordt het water snel geabsorbeerd. De droge huid vult zich met water en voor een moment ziet de huid er geweldig uit.

Kort daarna, echter, verdampt het water en ziet de huid er weer droog en oud uit.

Een ander probleem met water als ingrediënt is, dat in water bacteriën groeien. Vandaar dat elk product dat water bevat ook conserveringsmiddelen bevat. Dit is niet iets wat je op je huid wil aanbrengen.

Waarom werkt olie voor het gezicht wel

Volgens Ayurveda, is olie de beste keuze voor de ondersteuning van een gezonde en stralende huid. De Ayurvedische toepassing van de olie gaat veel verder dan de moderne idee van een vocht inbrengende crème. De olie werd gebruikt om de huid op een heel andere manier te ondersteunen.

Onze huid is de thuisbasis van miljoenen nuttige microben. De buitenste laag van de huid produceert een olie genaamd talg. De talg verzacht, smeert en beschermt de huid. Het voorkomt dat de huid uitdroogt en gaat vroegtijdige veroudering tegen. Daarnaast voedt talg de nuttige bacteriën die leven op het oppervlak van de buiten huid.

Wanneer de goede microben zich voeden met talg, produceren de microben vetzuren.

Deze vetzuren, evenals topische plantaardige oliën op de huid, bieden vele voordelen voor de huid.
• Ze beschermen de huid tegen blootstelling aan slechte bacteriën.
• Het zijn deze vetzuren waarmee zoogdieren in het wild herstellen van wonden.
• Deze vetzuren bevochtigen en voeden de huid op een manier die water en de meeste commerciële moisturizers niet doen.
• Het is de manier waarop we zijn ontworpen om onszelf te hydrateren.

Conclusie: Voed de gunstige bacteriën op je huid met een zachte plantaardige olie of met behulp van een moisturizer op basis van olie.

Ayurvedische kruiden olie

Volgens Ayurveda, is het traditioneel langzaam verwarmen van specifieke kruiden in plantaardige olie gunstiger voor de functie van de huid. Deze kruiden worden geïmpregneerd in de olie, het geeft specifieke eigenschappen aan de olie, afhankelijk van de gebruikte kruiden.

Lees hier hoe je zelf een ayurvedische kruidenolie kan maken.
Door de olie te verhitten wordt de kruidenolie binnen een paar minuten geabsorbeerd door de huid, zonder een vet laagje achter te laten.

4 favoriete oliën

Neem bladeren olie
Neem bladeren olie was mijn eerste liefde.
Met een hoog niveau van vitamine E is het ideaal bij vroegtijdige tekenen van rimpels. Het beschermt de huid tegen vrije radicalen en verbetert de elasticiteit.

Het hydrateert, reinigt en beschermt de huid. Het heeft ook anti-inflammatoire, antimicrobiële, antibiotica eigenschappen, waardoor het ideaal is voor acne-patiënten. Ook wordt het gebruikt voor het haar, tegen roos, luizen en haaruitval. lees hier meer over Neem.

Fenegriek olie
Fenegriek olie heeft anti-inflammatoire en antibacteriële eigenschappen, waardoor het ideaal is tegen acne. Het is rijk aan onverzadigde vetzuren, vitamine E, eiwitten en mineralen. Naast het helpen verminderen van acne-veroorzakende bacteriën en ontsteking geassocieerd met acne, kan het helpen bij littekens. Fenegriek olie kan je ook zelf maken met fenegriek zaden.

Kurkuma olie
Kurkuma heeft sterke antioxiderende, ontstekingsremmende en wondhelende eigenschappen. De olie wordt vaak gebruikt bij huidontstekingen, eczeem, droge huid. Ook wordt het gebruikt in sommige zonnebrandmiddelen.

Kokosolie
Het is waar, we houden van kokosolie. Waarom? Het repareert cellen, is rijk aan antioxidanten, en verzacht de huid. Het bevordert een zachte huid en haar. Het wordt gebruikt om make-up te verwijderen.

Gebruiksaanwijzing

Breng de gezicht oliën ’s nachts aan, na het reinigen van je gezicht. Op die manier, krijgt je huid genoeg tijd om de olie te absorberen en profiteert je huid van alle voordelen, terwijl je slaapt. Heb je een vette of acne-gevoelige huid, gebruik een ayurvedische kruidenoliën. Ze trekken sneller in de huid, zonder een vet laagje achter te laten op de huid.

Bron:
The Skin Microbiome. Nat Rev Microbiol. 2011 April;9(4):244-53
Healing fats of the skin: the structural and immunologic roles of the ω-6 and ω-3 fatty acids. Clinics in Dermatology, Volume 28, Issue 4, Pages 440-451
An analysis of sebum excretion rate, bacterial population and the production rate of free fatty acids on human skin, J. H. COVE1, K. T. HOLLAND1, W. J. CUNLIFFE2. Article first published online: 29 JUL 2006. DOI: 10.1111/j.1365-2133.1980.tb07260.x