fbpx
Anti rimpel olie

Ayurvedische anti rimpel olie

​​Waarom een ayurvedische anti rimpel olie? Ayurveda beschouwt kruiden oliën tegen rimpels als een van de meest effectieve beauty geheimen. Lees hier meer over huidveroudering en ayurveda.

Volgens Ayurveda, is het traditioneel verhitten van bepaalde kruiden in ongeraffineerde plantaardige olie gunstig voor de functie van de huid.

De kruiden worden geïmpregneerd in de olie, verbeteren de voordelen en zorgen voor specifieke eigenschappen aan de olie, afhankelijk van de gebruikte kruiden. Door de olie te verhitten wordt de anti rimpel olie binnen een paar minuten geabsorbeerd door de huid, zonder een vettig laagje achter te laten.

Hoe zit het met commerciële anti rimpel crèmes?

Als je de ingrediëntenlijst leest van commerciële gezicht crèmes dan zie je dat deze crèmes tegen rimpels en droge huid voornamelijk water bevatten en een kleine hoeveelheid actief materiaal.

Op de voorkant van de verpakking staat vaak in grote letters geschreven ‘Aloë Vera’ crème, maar lees je de ingrediëntenlijst dan, zie je dat de crème maar een kleine hoeveelheid hiervan bevat.

Als de huid droog en gebarsten is, zal de huid het water snel absorberen. Fijne lijntjes, rimpels of de droge huid vult zich met het water en voor een moment ziet de huid er geweldig uit. Kort daarna echter, verdampt het water en de huid ziet er opnieuw droog uit en heeft weer een verouderde uitstraling.

Er is nog een probleem met water als ingrediënt in crèmes: in water groeit bacteriën. Dus elk product met water, bevat vaak ook chemische conserveringsmiddelen om de groei van bacteriën tegen te gaan. Conserveermiddelen is het laatste wat je wilt gebruiken op de huid. Dit geldt helaas voor de meeste huidverzorgingsproducten die te koop zijn. Lees hier meer over schadelijke stoffen in cosmetica.

Misschien kan je een betere en betaalbare behandeling proberen. Ayurvedische behandelingen tegen rimpels zouden niet alleen goed zijn voor de huid, maar ook voor je portemonnee.

​Ingrediënten ayurvedische anti rimpel olie:

​Huidveroudering, rimpels, droge huid is een effect van overmatig vata dosha in het lichaam. Wil je weten welke dosha type je bent? Doe de ayurveda test.

Er zijn specifieke kruiden oliën voor de oudere, gerimpelde, droge huid die de huid hydrateren. Deze kruiden kunnen ook de vata typen helpen, die neigen tot slapeloosheid. Slaap werkt goed tegen rimpels en huidveroudering.

Amla is rijk aan vitamine A. Deze vitamine is essentieel voor de productie van collageen, een stof die zorgt voor stevigheid en elasticiteit van de huid. Amla wordt beschouwd als de beste bron van vitamine C en is rijk aan antioxidanten.

Ashwagandha (Withania Sumnifera): Het is een korte houtachtige struik en behoort tot de familie Solanaceae. Het bevat hoge niveaus van antioxidanten die nodig zijn om tekenen van veroudering, rimpels, donkere vlekken, fijne lijnen en vlekken te bestrijden. Lees hier meer over Ashwagandha en huidveroudering.

Ashwagandha kalmeert het zenuwstelsel, wat resulteert in een betere slaap.

Sesamolie: is het meest geschikt voor de vata typen (droge huid). Het stimuleert de bloedsomloop en heeft een verwarmend effect. Het is een krachtige antioxidant die zuurstofradicalen neutraliseert in de onderhuidse weefsels.

Pitta typen (gevoelige huid) kiezen kokosolie als basisolie en kapha typen (vette huid) kiezen  zonnebloemolie.

​Maak een eigen anti rimpel olie

Ingrediënten:
• Amla poeder 
• Ashwaganda poeder 
• Sesamolie
Bijenwas optioneel, als je liever een crème wilt in plaats van een huidolie)

Bereidingswijze:

Optie 1
Als je de olie op een traditionele wijze wilt bereiden, heb je drie componenten nodig: een pasta, een olie, en een vloeibare fase (afkooksel): De werkwijze om een kruidenolie te maken wordt hier in detail beschreven.

Is je kruidenolie gereed, smelt hierna wat bijenwas in een dubbele boiler en voeg deze toe aan de olie. De hoeveelheid bijenwas die je gebruikt is afhankelijk van hoe stevig je de crème wilt hebben.

Doe hierna de anti rimpel crème in een glazen potje.Reinig eerst de huid voordat je de anti rimpel olie aanbrengt op de huid.

Optie 2
Gebruik een dubbele boiler voor dit recept. In het recept brahmi olie maken‘ kan je lezen hoe je een dubbele boiler gebruikt om een kruiden olie te maken.

Vul wat water in de grote pan en breng het aan de kook. In een kleine vuurvaste kom/ pan doe je de kruiden en olie en plaats je die op de grote pot. Roer de olie af en toe. Na een uur of twee is jouw zelfgemaakte anti rimpel olie klaar.

Optie 3
Geen tijd om de olie te bereiden? Meng de kruidenpoeders met een wat kikkererwtenmeel/bloem of amandelmeel en voeg toe:

• Voor de vata typen: gebruik sesamolie.
• Pitta: rozenwater, water of honing.
• Kapha typen: melk of yoghurt.

Breng de pasta aan op het gezicht en masseer het zachtjes met de vingertoppen op de huid. Laat het enkele minuten inwerken en drogen. Hierna het masker voorzichtig afspoelen met water. Dit gezichtsmasker hydrateert en ontspant de huid.