fbpx
ayurvedisch eten

Ayurvedisch eten, omdat je uniek bent

​Wat is ayurvedisch eten? De ayurvedische wijze met betrekking tot voedsel, zal de manier waarop je eet voor altijd veranderen. Lees hier ook meer over in Ayurveda voeding​.

We zijn het vermogen kwijt om een verband te leggen over hoe we ons voelen nadat we hebben gegeten.​

• Omdat we het zo druk hebben en weinig tijd hebben, kiezen we vaak voor gemak (bewerkt voedsel, schadelijke E-nummers) in plaats van natuurlijk.
• We hebben weinig tijd om ons te verdiepen in het concept ‘voedsel als medicijn’.
• En hoe we ons lichaam het type ​voedsel kunnen geven waar het op gedijt.

Begrijp me niet verkeerd, ik doe het ook. ​

​Is er een dieet dat voor iedereen geldt?

​Wat ik heb geleerd van ayurvedisch eten, is dat er geen perfect dieet is voor iedereen. Eén van de belangrijkste pluspunten van de Ayurvedische benadering van eten is de individuele aanpak.

Je bent gemaakt met unieke genetica en ervaringen die uiteindelijk zullen bepalen wat het beste voedsel voor jou is om te eten. Je bent uniek. Wat voor de een goed is, kan voor jou juist voor problemen zorgen.

En dat verklaart waarom, hoeveel je ook probeert vast te houden aan voedsel waarvan je is verteld dat het ‘gezond’ is, of zelfs biologisch, je nog steeds ​belabberd voelt.

​Kies je een ‘one-size´ kledingstuk, als er kleding in jouw specifieke maat het beste bij je past?

Als deze one size kledingstuk je niet past, … dan heb je een probleem.

Hetzelfde geldt voor eten. Misschien ken je een vriend die chili con carne (bonen schotel), zonder enkel probleem kan eten. Terwijl, het jou een opgeblazen gevoel gaf of winderigheid. Dezelfde bonen schotel kan een ander een zwaar, suf, gevoel geven.

De bonen schotel is niet de boosdoener.

​Het einde van een dieet dat voor een ieder werkt

​De eerste stap is je unieke lichaamstype (dosha) te ontdekken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam op de meest effectieve manier functioneert …

De ayurvedische manier van eten, is een systeem dat voeding afstemt op een manier waarop je lichaam op voedsel reageert.

Omdat we allemaal verschillen, reageert jou lichaam uniek op voedsel, op basis van je genetica, de wijze hoe je eet en je interactie met je omgeving.

​Je lichaamstype bepaalt jou individuele voedingsbehoeften en bepaalt je reacties op wat je eet en drinkt.

Dat verklaart ook waarom sommige gezonde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld rauwkost ​ de ene persoon (de vuur persoon = pitta), energie geeft, terwijl het bij de wind persoon (= vata) een opgeblazen buik of winderigheid veroorzaakt. ​

Voedsel gedraagt zich niet op dezelfde manier bij verschillende mensen.

Dat verklaart dat het eten van gezond, biologisch voedsel misschien niet genoeg is om je hoogste niveau van welzijn te bereiken. Je zou zelfs een volledig biologisch dieet kunnen eten en toch je niet goed voelen.

Wanneer je vervolgens rekening houdt met omgevingsstress die je spijsverteringsvuur (agni) kan verzwakken, verlies je de persoonlijke controle, tenzij je weet welke type persoon je bent.

Als je erachter bent gekomen welke type persoon je bent en je eigen unieke kenmerken begrijpt, zal je voedsel kiezen dat bij jou past, waardoor je optimale gezondheid bereikt.

Jou unieke lichaam/mind type (dosha type) is ook van cruciaal belang om andere doelen in het leven te bereiken.

‘One Man’s Food is Another’s Poison’

​Ayurveda eten op maat bestaat al langer dan 4000 jaar. Tegenwoordig zijn er wetenschappelijke studies die voeding op maat bevestigen.

Het is niet nodig om voedselkeuzes te bepalen op basis van talrijke problemen zoals bloed types. Om maar te zwijgen van percentages, verhoudingen of supplementen.

​Ayurvedisch eten weer een dieet?

Hou in gedachten dat Ayurvedisch eten geen dieet is.

​Het betekent niet dat je voedingsmiddelen volledig moet elimineren. Als je voedsel gaat elimineren, zorgt dat ervoor dat je ernaar zal gaan verlangen.

Wanneer alle zes smaken aanwezig zijn in je maaltijd, in de juiste verhouding, voel je je bevredigd en voldaan.

​Ayurvedisch eten is slechts een middel tot een doel dat is: weten hoe je jezelf echt moet voeden op de manier waarop je echt gevoed moet worden. Voed je cellen volgens hun unieke behoeften.

Wanneer je begint te eten volgens je unieke lichaams/mind type (dosha), zal je spijsverteringsvuur de juiste sterkte hebben om alle voedsel volledig te verbranden, zodat je lichaam alle voedingsstoffen volledig kan absorberen. Het voorkomt ama (een bijzondere gifstof) in je lichaam.

Wanneer je spijsverteringsvuur sterk genoeg is, zal je eindelijk meer energie hebben dan je ooit voor mogelijk hield. Je hebt een innerlijke cellulaire omgeving gecreëerd die bevorderlijk is voor het ervaren van je hoogste niveaus van:
​Energie
Ontspanning
Emotioneel evenwicht
Positieve ​stemming
​Mentale helderheid

Gebruik bittere kruiden om je spijsvertering te stimuleren
Hop
Triphala 
Kurkuma 
Asafoetida 
Paardenbloemwortel 

Zou het niet fijn zijn als iemand speciaal voor jou lichaam een voedingsplan heeft ontworpen?
Voor jou persoonlijke behoeften? Ik heb goed nieuws voor je. Ayurveda heeft dat voor jou ontworpen.

Naast de complimenten die je waarschijnlijk zult krijgen over je energie en levenslust, krijg je een heleboel ​complimenten zoals deze …
Je ziet er fantastisch uit.

Ook interessant:
Sattva voeding
Ayurvedische voeding vs Westerse voeding
Kapha voeding
Pitta voeding
Vata voeding