fbpx
ayurvedisch dieet

Ayurvedisch dieet: ontdek waarom het anders is

Wat hebben mensen die een ayurvedisch dieet volgen met elkaar gemeen?

1. Ze zijn bestand tegen dieettrends, omdat ze weten dat het allemaal marketing is
Of het nu gaat om de nieuwste buikvet dieet, de nieuwste koolhydraatarm dieet of suiker detox dieet, degenen die een ayurvedisch dieet volgen, lachen hierom, omdat ze gezondheidstrends kennen, ze hebben meestal niets te maken met gezond zijn.

In de huidige westerse maatschappij worden er steeds weer nieuwe diëten bedacht, maar in ayurveda blijft de visie t.a.v. voeding, levensmiddel en dieet en leefstijl dezelfde.

2. Ze zijn trots op echte voedingsmiddelen (Sattva voeding), voedingsmiddelen die hun overgrootmoeders als voedsel zouden herkennen
Zou je overgrootmoeder fructose (chemische suiker) als ingrediënt bij het maken van gebak gebruiken? Of zoetjes in haar thee, iets wat het lichaam niet herkend als voedsel? Of transvetten gebruiken om haar boterham te smeren? Ik denk het niet.

3. Ze eten mindful
Ze weten dat de manier waarop je eet, aan tafel of achter de computer of tv, zittend of staand, rustig en goed gekauwd of snel, belangrijk is voor de opname van de voedingsstoffen. Op de juiste manier eten kan je spijsvertering of metabolisme versterken.

Gebruik bittere kruiden om je spijsvertering te stimuleren
Hop 
Triphala 
Kurkuma 
Asafoetida 
Paardenbloemwortel 

Ze gebruiken adaptogene kruiden tegen stress
Adaptogene kruiden zijn kruiden die je helpen te ontspannen, zoals:
Hop 
– St. Janskruid 
Ashwagandha 
Kamille 
–  Tulsi 
Aziatische waternavel 
– Lavendel 
– Astragalus 

4. Ze weten dat ze geen voedselgroep (zoals koolhydraten) moeten uitsluiten. Een reden waarom ze geen paleo dieet zullen volgen
Als ze ayurvedisch koken, gebruiken ze alle zes smaken tijdens de maaltijd: zoet, zuur, zout, bitter, scherp en wrang.

Dat wil zeggen ook de zoete smaak: Koolhydraten. Ze weten dat het structureel weglaten van een smaak, bijv. koolhydraten op termijn voor problemen zorgt. Als alle zes smaken aanwezig zijn tijdens een maaltijd, zal de neiging om na de maaltijd te gaan snoepen nagenoeg niet meer aanwezig zijn.

5. Ze weten dat gezondheid begint met tijd doorbrengen in de keuken
Het is vrij moeilijk om gezond te zijn als je niet elke dag een paar minuten in de keuken kunt doorbrengen voor het bereiden van voedsel.

6. Ze houden van en ondersteunen hun lokale boer
Ze waarderen de lokale boer die hun voedsel verbouwt en ondersteunen zo kleine duurzame boerderijen in plaats van fabrieksboerderijen.

7. Ze zien voedsel als medicijn en vermijden chemisch voedsel
Mensen die een ayurvedisch dieet volgen zijn zich ervan bewust dat veel farmaceutische geneesmiddelen slechts een synthetische imitatie van plantaardige stoffen zijn.

Om een medicijn te patenteren, moet je het synthetisch wijzigen omdat niets in de natuur kan worden gepatenteerd. Valium bijvoorbeeld is geïnspireerd door verbindingen in valeriaanwortel.
Een bevestiging dat echt voedsel inderdaad medicijn is.

8. Ze kiezen voor biologisch en geen pesticiden
Als het gaat om eten, kiezen ze waar mogelijk biologisch, lokaal en geen-GMO-voedsel als het alternatief.

9. Ze eten genoeg en tellen geen calorieën
Telkens wanneer je calorieën of voedselinname beperkt, beperkt je de voedingsstoffen die je verbruikt. Degenen die een ayurvedisch dieet volgen weten dit en eten voldoende van het juiste voedsel om hun lichaam tevreden te stellen.

10. Ze weten dat er geen dieet is dat voor een ieder werkt
Ze weten dat als ze evenwicht en harmonie willen bereiken, ze voedsel moeten eten dat geschikt is voor hun constitutie.