fbpx
ayurveda voeding

Ayurveda voeding

Wat is Ayurvedisch eten?

Ayurvedisch eten is gebaseerd op oude teksten die al duizenden jaren van generatie op generatie zijn overgeleverd.

Er zijn twee oude teksten die minstens 2000 jaar geleden in het Sanskriet werden geschreven en nu algemeen worden beschouwd als de belangrijkste teksten over de Ayurvedische geneeskunde: de Caraka Samhita en Sushruta Samhita.

Vanaf de jaren zestig begon de Ayurvedische geneeskunde formeel te worden onderzocht aan universiteiten en medische centra in heel India.

Tegenwoordig is de Ayurvedische geneeskunde nog steeds een veel gebruikte behandelmethode in plaatsen zoals India, Bangladesh, Sri Lanka, Nepal en Pakistan.

Veel mensen kiezen ervoor om Ayurvedische principes te combineren met moderne medische praktijken, waaronder mensen die in het ‘Westen’ wonen, zoals in de Verenigde Staten en Europa.

Ayurveda blijft een populair systeem van genezing in yogagemeenschappen, bij artsen in functionele geneeskunde en bij beoefenaars zoals massagetherapeuten en herbalisten.

Ayurvedische voeding is gebaseerd op eeuwenoude medicinale praktijken die een “holistische” balans in het fysieke lichaam en geest bevorderen om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen.

Ayurvedische geneeskunde wordt tegenwoordig nog steeds algemeen beoefend in India en breidt nu ook wereldwijd haar invloed uit, inclusief de praktijk van het volgen van een Ayurvedisch dieet.

• Als een van de oudste geneeskundige systemen in de geschiedenis werken Ayurvedische principes en voedingsmiddelen met de aangeboren intelligentie van het lichaam om natuurlijke zelfgenezing te bevorderen.

• Ayurvedische diëten worden aangepast afhankelijk van iemands specifieke lichaamstype (of “constitutie”), een dosha genaamd.

• Omdat de Ayurveda gebaseerd is op ritmische veranderingen in de natuur – inclusief de opkomst en ondergang van de zon, de veranderende seizoenen en de levensfasen (geboorte, veroudering en dood) – veranderen voedingsmiddelen die deel uitmaken van een Ayurvedisch dieet het hele jaar door en kan het ook fluctueren gedurende iemands leven.

• Hoewel het volgen van een voedzame, persoonlijke voeding erg belangrijk is in de Ayurvedische geneeskunde, zijn er ook andere Ayurvedische leefstijlpraktijken die ziekten helpen voorkomen en het welzijn optimaliseren, zowel fysiek als mentaal.

Ayurveda zou de hele persoon aanspreken – het lichaam, de geest en de mind. Dit betekent dat voeding, stressmanagement, slaap, gebruik van kruiden en / of supplementen en beweging allemaal samenkomen om de algehele gezondheid te ondersteunen.

Volgens de ayurvedische voedingsleer is er geen perfect dieet voor iedereen. Je bent gecreëerd met unieke genetica, die uiteindelijk bepaalt wat het beste voedsel voor jou is om te eten. Kies voor voeding die bij jou past.

De praktische uitdaging is natuurlijk om te ontdekken wat die voedingsmiddelen zijn die geschikt zijn voor jou.

Ben je een vata type dan is een vata dieet het beste voor jou. Pitta mensen kiezen voor een pitta dieet en kapha personen eten kapha voeding.

Verschil in theorieën

We hebben het eten erg gecompliceerd gemaakt. Er zijn veel moderne theorieën over eten en er komen steeds weer nieuwe theorieën bij.

Hoewel dieren hun voedingsbehoeften vrij goed in balans lijken te houden zonder de technische kennis van vetten, eiwitten en koolhydraten, tellen we onophoudelijk calorieën en meten we een gram vet, alleen om meer te weten te komen over de nieuwste studie, die ons vertelt dat de regels voor het eten opnieuw zijn veranderd.

In de Ayurveda blijven de regels constant: wanneer de seizoenen veranderen en verschillende soorten voedsel worden geoogst, veranderen we het voedsel dat we eten overeenkomstig.

Je zult van voedingsdeskundigen adviezen krijgen welke voeding gezond is en welke niet. Deze benaderingen werken waarschijnlijk.

Maar er is een reden waarom deze algemene benadering niet werkt voor een ieder. Anders dan het westerse concept, herkent Ayurveda meer kwaliteiten in voeding dan alleen de voedingswaarde (eiwitten, vetten, koolhydraten en vitamine).

Deepak Chopra geeft in zijn boek, ‘Balans in je leven’ aan dat de westerse voedingsleer grotendeels voorkomt uit laboratoriumonderzoek, terwijl de ayurvedische voedingsleer direct komt van de natuur.

Voeding heeft een directe invloed op ons lichaam, bewustzijn en de spijsvertering. In plaats van te kijken welke voedingswaarde voeding heeft, gaat Ayurveda na of het voedingsmiddel bij jou past.

Volgens Ayurveda is wie het eet, belangrijker dan de voedingswaarde. Want niet alle soorten voedsel is geschikt voor iedereen. Hoewel bepaalde soorten voedsel gunstig voor jou kunnen zijn, kan het een ander mentaal zowel lichamelijk belasten.

Kies het soort voedsel dat bij jou lichaamstype hoort. Dit is vooral belangrijk als je uit balans bent.

Wil je weten welke type je bent, doe dan de ayuveda test.
´

Hoe werkt Ayurveda voeding

Wat zijn de Ayurvedische lichaamstypen? In Ayurveda zijn de drie dosha’s vata, pitta en kapha. De dosha‘s komen overeen met verschillende lichaamstypes, tendensen, persoonlijkheidskenmerken en voedingsbehoeften.

Elke dosha bestaat uit vijf basiselementen – ether (de bovenste regionen van de ruimte), lucht, vuur, water en aarde – en elke persoon heeft een unieke combinatie van de drie dosha’s die zijn of haar fysieke en psychologische kenmerken bepalen.

Het doel van ayurvedische praktijken, waaronder het volgen van een geschikt Ayurvedisch dieet, is om onevenwichtigheden in de dosha’s te voorkomen.

Onevenwichtigheden kunnen te wijten zijn aan een combinatie van een ongezonde leefstijl, tekorten aan voedingsstoffen, te veel of te weinig fysieke activiteit, chronische stress, seizoensgebonden schommelingen en blootstelling aan toxine.

Hier is een overzicht van wat elke dosha uniek maakt:

Vata (de wind mens): deze mensen zijn slank, dun en hebben moeite om aan te komen. Ze hebben een onregelmatige spijsvertering.

Ze zijn creatief, ruimdenkend, nieuwsgierig en energiek. Uit balans zijn ze angstig, gestresst en soms verstrooid. Vata-energie speelt een rol bij essentiële functies, zoals mobiliteit, beweging, bloedsomloop en ademhaling.

Pitta (de vuur mens): ze hebben een gemiddelde atletische bouw. Ze hebben een sterke spijsvertering. De vuur mens is slim, hardwerkend, ambitieus / gedreven, competitief. Uit balans zijn ze boos, geirriteerd en agressief.

Pitta-energie speelt een sterke rol in metabole functies, de spijsvertering, opname van voedingsstoffen, lichaamstemperatuur en energieverbruik

Kapha (aarde/water mens): Ze worstelen met gewichtstoename en hebben een grotere, solide bouw. In balans zijn ze ondersteunend, liefdevol en vergevingsgezind, maar uit balans zijn ze lui, onzeker, jaloers en verdrietig.

Kapha-energie speelt een rol bij smering, vochtbalans, voeding, rust, ontspanning, zorgen voor anderen, voortplanting en het opbouwen van een sterk immuunsysteem.

Ayurvedisch eten voor een vuur mens?

Als je een pitta (vuur) persoon bent, kan je beter met mate pittig en scherp eten en zeker in de hete zomer.

Het zal het vuur in het systeem van de pitta alleen nog meer aanwakkeren. Dit leidt tot oververhitting en irritatie bij de pitta persoon. Een pitta persoon kan beter koelende voedingsmiddelen gebruiken.

Hoe weet je welke voedingsmiddelen het vuur in pitta aanwakkeren?

Door te kijken naar de smaak. In de Ayurveda worden voedingsmiddelen ingedeeld naar smaak (zoet, zuur, zout, bitter, scherp en wrang) en temperatuur (koud, heet, droog).

Gekeken wordt hoe de smaak en temperatuur (energetica) van het voedsel invloed heeft op de energetica van de persoon die het gebruikt.

De smaak en temperatuur bepalen welke voeding het best bij jou past. De smaak is een praktisch instrument voor het verkennen van voedingsmiddelen en kruide, dat al heel lang wordt gebruikt. Deze praktijk wordt nog steeds gebuikt in de Ayurveda.

Met behulp van de smaak kunt u met meer vertrouwen kiezen voor voedingsmiddelen die voor u geschikt zijn.

Bijvoorbeeld een pitta die uit balans is, ervaart irritatie, woede en prikkelbaarheid. Volgens de ayurveda ontstaat dit door een overmaat aan het element vuur (de kwaliteiten van vuur zijn: heet, scherp, vloeibaar, vet en licht).

Kies dan voor voeding met het tegenovergestelde element van vuur om een overmaat aan prikkelbaarheid te verminderen.

Deze zijn: zoete, wrange en bittere smaken. Dit zijn de koude smaken. Bitter is de koudste en droogste van de smaken en het beste om pitta snel te verminderen. Eet rauwe salades, groene bladgroenten, gekookte granen, melk.

De vuistregel: kies smaken die jouw dominante dosha verlagen

• zoet (aarde en water)
• zuur (aarde en vuur)
• zout (water en vuur)
• bitter (ruimte en wind)
• scherp (vuur en wind)
• wrang (aarde en wind)

Je zal opgemerkt hebben dat elke smaak een combinatie is van de vijf elementen (wind, ruimte, vuur, aarde en water). Dit zijn dezelfde elementen waar jij ook uit bestaat.

Ayurvedisch eten voor een vata persoon: Ben je een vata persoon dan besta je voornamelijk uit de elementen ruimte en wind. Zoals je ziet, bevatten de smaken bitter, scherp en wrang ook deze elementen en zullen ze bij grote inname vata verhogen.

Als een vata persoon te veel rauwe groenten, bittere groenten of droge voeding (lucht en ether elementen) eet, ontstaat constipatie en kan je rusteloos worden. Je kan beter kiezen voor zoet, zuur en zout.

Zoals we eerder hebben vastgesteld kan een pitta (vuur) persoon, met mate de smaken zuur, zout en scherp gebruiken. Want deze smaken bevatten allemaal het element vuur. Kies liever voor de smaken zoet, bitter en samentrekkend.

Ayurvedisch eten voor een kapha persoon: Een kapha persoon bestaat voornamelijk uit de elementen water en aarde. Deze elementen komen terug in de smaken zoet, zuur en wrang. Een teveel van deze smaken in de voeding brengt een kapha persoon uit balans.

Eet niet teveel koolhydraatrijk voedsel en gebruik niet teveel koude dranken. Je zou je anders suf en traag kunnen voelen. Kies voor voedsel met de tegenovergestelde elementen, bitter, scherp en zout.

Je kiest dus smaken die jouw dominante dosha verlagen. Bijvoorbeeld een vata persoon kiest de smaken, zoet, zuur en zout. Maar volgens de Ayurveda moeten we nog steeds alle zes smaken in de juiste verhouding gebruiken.

Dwz, vata personen gebruiken ook bitter, wrang en zuur maar met mate. Wanneer we alle zes smaken gebruiken, wordt het lichaam volledig gevoed. Het voelt tevreden en het verlangen naar meer zal verminderen. Belangrijker nog, je hebt meer energie, je versterkt je immuunsysteem, je voelt je licht en comfortabel.

Er zijn verschillende belangrijke aanbevelingen om een Ayurvedische levensstijl te leven die gebaseerd is op iemands dosha:

• Stop met eten of minimaliseer schadelijke voedingsmiddelen die niet geschikt zijn voor uw dosha. Deze omvatten verwerkt voedsel, in sommige gevallen koud voedsel en slechte dierlijke producten.

• Eet meer voedzame voedingsmiddelen die specifiek zijn voor je dosha, bijvoorbeeld groenten, specerijen, peulvruchten en gezonde vetten zoals geklaarde boter (ghee).

• Wordt zoveel mogelijk op ongeveer dezelfde tijd wakker en doe een korte meditatie.

• Maak van je huis en werk een kalmerende omgeving door rommel op te ruimen, frisse lucht toe te laten en planten of bloemen toe te voegen.

• Neem deel aan oefeningen die geschikt zijn voor je lichaamstype. Niet te zwaar, maar voldoende om de bloedsomloop en functionaliteit te verbeteren.

Basisrichtlijnen voor de wind mens, de vuur mens en de aarde/water mens
Ongeacht welk dosha-type je ook bent, deze basisregels kunnen van toepassing zijn op iedereen van alle leeftijden en alle niveaus van gezondheid.

Hoewel het belangrijk is om niet te streng te zijn bij het volgen van richtlijnen, is het ook belangrijk om er niet te nonchalant te zijn.

Net als alles in het leven, moeten we een gezond evenwicht vinden, weten wanneer ons lichaam meer discipline nodig heeft en wanneer het misschien goed is om een beetje te spelen.

Over het algemeen is hoe sterker de onbalans, hoe gemotiveerder je kan zijn om weer in balans te komen. Hier zijn enkele van de belangrijkste richtlijnen.

Basisrichtlijnen voor een gezond Ayurvedisch Dieet:

1. Eet op hetzelfde tijdstip
Of we het nu leuk vinden of niet, ons lichaam hunkert naar en streeft naar routine. Dit betekent dat om een evenwicht te vinden in je spijsvertering, het uiterst belangrijk is dat we dagelijks drie maaltijden eten, elke dag op de juiste tijden.

Een belangrijk aspect van het herstellen van het evenwicht in Ayurveda is afstemmen op de natuurlijke ritmes van je lichaam en ook je levensstijl in overeenstemming brengen met de natuur en de cyclische patronen.

Eten op regelmatige tijden zal ons lichaam de regelmaat geven om te weten wanneer voedsel komt en begint daarom met de noodzakelijke interne voorbereiding voordat het voedsel zelfs maar komt.

Het stelt ons ook in staat onze energie-, bloedsuiker- en eetlustniveaus te stabiliseren, waardoor we betere beslissingen kunnen nemen over onze maaltijdkeuzes. Heb je ooit een maaltijd gemist en at je toen wat er maar was? Dit leidt vaak tot slechte voedselkeuzes en te veel eten.

2. Sla geen maaltijden over
In het verlengde van het voorgaande, sla daarom ook geen maaltijden over. Deze ongezonde gewoonte leidt vaak tot een toename van vata, een daling van de bloedsuikerspiegel, een verlaagd energiegehalte, een mistig brein, een trage spijsvertering / metabolisme, slechte voedingskeuzes en uiteindelijk te veel eten.

3. Vermijd verkeerde voedselcombinaties
Dit is een andere cruciale aanbeveling als het gaat om onze spijsvertering. Vaak zeggen mensen dat ze gezond eten, en toch veel last hebben van bijvoorbeeld een opgeblazen buik, constipatie, zure maag, of verliezen geen gewicht.

Dit komt omdat het niet altijd wat je eet, maar hoe je het eet ook belangrijk is

Eén voedsel kan op zichzelf gezond en gemakkelijk verteerbaar zijn, maar in combinatie met bepaalde voedingsmiddelen kan het “vergif” worden in het lichaam en kan het gisting, gas, opgeblazen gevoel, hyperaciditeit en toxische accumulatie veroorzaken.

Eet bijvoorbeeld vers fruit altijd alleen. Het eten van fruit met iets anders leidt tot indigestie en vergisting in de darm. F

ruit kan het best 30 minuten voorafgaand aan een maaltijd of ten minste 2 uur na een maaltijd worden gegeten. Dat betekent dat fruit geen gezonde dessertoptie is. Lees hier meer over ongezonde voedselcombinaties.

4. Mindfull eten
Niet alleen wat we eten, maar ook hoe we eten is belangrijk. Elke maaltijd moeten we zittend eten en niet tijdens het lopen of in de auto of zelfs werken achter ons bureau.

Zoek ook geen afleiding tijdens het eten door televisie te kijken. Besteed in plaats daarvan tijd aan het kauwen en geniet van elke smaak.

5. Eet volgens je dosha-type
Als je je dosha-type kent, weet je welke voedingsmiddelen je in balans zullen brengen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de wind mensen (vata typen) idealiter koude, rauw voedsel vermijden. De vuur mensen (pitta) moeten heet en pittig  voedsel vermijden en de aarde mensen (kapha typen) moeten zwaar, kleverig voedsel zoals zuivel en gluten vermijden.

6. Vermijd ‘s avonds laat eten
Wanneer je eet is net zo belangrijk als wat en hoe je eet. Laat in de nacht eten kan je beter niet doen. Je metabolisme gaat van nature langzamer werken in de avond, meestal rond dezelfde tijd als wanneer de zon ondergaat.

7. Neem een spijsverteringsstimulans vóór de maaltijden
Als je een trage spijsvertering hebt, is het een veel voorkomende Ayurvedische praktijk om het spijsverteringsvuur (agni) te stimuleren met een stimulerend digestief. Dit kan zoiets simpels zijn als gember met een beetje zeezout. Het zal het spijsverteringsvuur (Agni) versterken en essentiële enzymen vrijgeven.

Dit zal op zijn beurt helpen bij problemen zoals gas, opgeblazen gevoel en een trage metabolisme. Bedenk dat al deze symptomen wijzen op een zwak of onevenwichtig spijsverteringsvuur en volgens Ayurveda …is dit de oorzaak van alle ziekten.

8. Eet natuurlijke voeding
Het eerste principe achter Ayurveda met betrekking tot voedsel is om natuurlijke voeding te eten. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar loop door een supermarkt en je zal moeite hebben om echt voedsel te vinden, dat wil zeggen voedsel dat wordt geproduceerd door de krachten van zon, aarde, wind en water.

Dus begin met het eten van de natuurlijke producten, zo vers en zo dicht mogelijk bij de bron, zodat het zijn levende intelligentie en energie behoudt, wat we Prana of levenskracht noemen.

Het effect van de zes smaken

Volgens Ayurveda heeft elke smaak een bepaald effect op ons lichaam en geest.

Zoet geeft ons troost, kracht, standvastigheid.
Zout stimuleert de spijsvertering, het geeft smaak aan ons leven.
Zuur stimuleert de eetlust en speeksel, het verbetert de spijsvertering, geeft energie, voedt het hart.
Wrang werkt kalmerend, stopt diarree, bevordert de genezing van zweren en wonden.
Bitter ontgift en zuivert het lichaam.

Het zal je wel opgevallen zijn dat de eerste drie smaken het meest worden gebruikt in de westerse samenlevingen. Maar het is belangrijk alle smaken in de maaltijd toe te voegen.

Zoete smaak
Vatas profiteren het meest van de zoete, zure en zoute smaken, in tegenstelling tot de andere typen. Maar omdat bitter, scherp en wrange eveneens een gunstig effect hebben op het lichaam en omdat ze weinig tot niet worden gebruikt in maaltijden, is het raadzaam om ze eveneens toe te voegen.

Uiteraard vallen suikerhoudende voedingsmiddelen, zoals suiker, honing in deze categorie. Maar ook zuivelproducten, zoals melk en boter of kip, vis en vlees, koolhydraten, zoals tarwe, rijst, gerst en zetmeelrijke groenten en fruit, zoals bieten, aardappelen, wortelen, dadels.

Zoete voedingsmiddelen zijn voedzaam, bouwen de weefsels in het lichaam en kalmeren de zenuwen. Dit is ook een reden waarom we ons wenden tot zoet eten in tijden van stress.

Zoete voedingsmiddelen zijn het meest geschikt voor vata typen met hun tenger postuur, maar ook voor pitta’s is matig gebruik van de zoete smaak geschikt.

Kapha’s anderzijds raken in onbalans door gebruik van de zoete smaak, ze kunnen liever andere smaken gebruiken.

Zure smaak
Zure smaken komen voor in citrusvruchten, bessen, tomaten, yoghurt, kaas en gefermenteerde producten zoals azijn en tofu.

Zure smaken warmen het lichaam op en stimuleren de spijsvertering. Zure smaken zijn het meest geschikt voor de vata typen. Bij de andere typen kunnen zure smaken voor indigestie zorgen.

Zoute smaak
Net als zoete smaken, worden zoute smaken overvloedig gebruikt. Zoute smaken komen voor in zout, zeewier, zwarte olijven, zeezout. Bewerkte voedingsmiddelen zitten vol met zout.

Zoute smaken zijn het meest gunstig voor vata. Voor de pitta’s en kapha’s is de zoute smaak minder geschikt.

Bittere smaak
Bittere smaken zijn licht, koel en droog. Ze kunnen het lichaam ontgiften. Voorbeelden van bittere voedingsmiddelen zijn bittere groenten, zoals spinazie, boerenkool, aubergine, kurkuma (deze), fenegriek (deze), en olijven.

Bittere smaken zijn het meest geschikt voor pitta en kapha mensen. Hop (deze) is een voorbeeld van de bittere smaak.  Het kan de vata mensen makkelijk uit balans brengen, omdat vata van nature ook droog en koel is.

Scherpe smaak
Scherpe smaken zijn heet. Ze stimuleren de spijsvertering, ze kunnen ervoor zorgen dat je gaat zweten.

Scherpe voedingsmiddelen zijn cayenne (deze), knoflook, uien, zwarte peper, gember (deze) en komijn. Scherpe smaken zijn het meest geschikt voor kapha mensen. Het minst geschikt is het voor de vata typen vanwege de drogende eigenschappen. Ook voor pitta mensen is het niet zo geschikt, omdat pitta gevoelig zijn voor hitte.

Wrange smaak
Wrange smaken komen het minst voor. Ze hebben drogende kwaliteiten. Ze komen voor in peulvruchten zoals bonen en linzen, granaatappels, broccoli, bloemkool, quinoa, en groene thee.

Wrange smaken zijn gunstig voor pittas en kaphas en kunnen belastend zijn voor vatas. Het belangrijkste is om alle zes smaken te gebruiken in de maaltijden en niet alleen de zoete, zure en zoute smaken.

Probeer exotische kruiden uit, voeg een beetje fenegriek, komijn, kurkuma, gember toe aan het gerecht. Een beetje van elke smaak is al voldoende om in balans te komen, meer is niet noodzakelijk beter. Experimenteer de volgende keer hiermee in de keuken. Probeer een keer een zoete aardappel in plaats van rijst of witte aardappel.

Ayurveda voeding volgens de vijf elementen

Voedingsmiddelen met het element ruimte zijn: groene bladgroenten, bittere meloen, andijvie, spinazie en kruiden zoals, fenegriek en kurkuma. Deze bittere voeding helpt het lichaam te ontgiften en te reinigen.

Eten met het element wind zijn: bonen, linzen en groene bladgroenten. Ze hebben een bittere en wrange smaak. Het eten van deze voedingsmiddelen creëert lichtheid en beweging in het lichaam.

Voedingsmiddelen met het element vuur zijn: gember, zwarte peper, hete pepers, knoflook en alle zouten. Ze hebben een scherpe smaak. Voedsel met het element vuur is goed voor de spijsvertering, de lichaamstemperatuur en het geeft gloed aan de huid.

Eten met als overheersend element water zijn: vruchtensappen, water, karnemelk en watermeloen. Ze hebben zoete en zoute smaken. Het eten van deze voedingsmiddelen helpt om de vochtbalans in het lichaam te handhaven.

Voedingsmiddelen met een overheersende aarde element zijn: alle granen (bijvoorbeeld rijst, havermout, tarwe), wortelgroenten (bijvoorbeeld zoete aardappelen, wortelen). Ze zijn zoet en wrang van smaak. Het eten van deze voedingsmiddelen zorgt voor stabiliteit en kracht.

Voordelen van het Ayurvedische dieet

• Gewichtsbeheer
• Verbeterde ontgifting
• Minder angst en meer innerlijke rust
• Verbeterde efficiëntie in het uitscheidingsproces
• Het eten zal makkelijker verteerd en opgenomen worden. Kies je voedsel dat niet geschikt is voor jouw lichaamstype, dan veroorzaakt dat allerlei kwalen op lichamelijk en geestelijk vlak.
De essentiële voedingsstoffen zullen niet worden opgenomen. Daarnaast blijft een deel van het eten onverteerd achter in het lichaam, wat zorgt voor ama (giftig afval) in het lichaam. Ook bewerkt, chemisch voedsel is belastend voor je lichaam.
• Geeft een stralende huid.
• Het verbetert je stemming.

Helpt de spijsvertering te verbeteren
Er zijn aanwijzingen dat het Ayurvedische dieet mensen kan helpen om aandoeningen te overwinnen die het gastro-intestinale systeem beïnvloeden, zoals hyperaciditeit, prikkelbare darmsyndroom, aambeien, diarree, obstipatie, een opgeblazen buik en winderigheid. Een ander groot voordeel van het eten van een Ayurvedisch dieet is dat het bewerkte voedingsmiddelen (chemische voeding, schadelijke E nummers) beperkt.

Kies liever voor sattva voeding. Deze omvatten voedingsmiddelen zonder kunstmatige toevoegingen, ongeraffineerde granen en ongeraffineerde vetten.

Kan helpen om af te vallen
Een studie met 200 proefpersonen uit een mix van de drie dosha’s constateerde dat het volgen van een Ayurvedisch dieet dat geschikt was voor de dosha van elke deelnemer, gewichtsverlies of gezond gewichtsonderhoud stimuleerde.

De afname in alle antropometrische metingen was hoger in pitta- en kapha-mensen dan in vatta-individuen.

De conclusie van de onderzoekers was dat “diëten op basis van de Ayurvedische constitutie nuttig kunnen zijn bij het bevorderen van gewichtsverlies.” (studie) . Meer tips als je wil afvallen.

Er zijn ook aanwijzingen dat Ayurvedische diëten kunnen helpen bij het normaliseren van hormonen, het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het helpen voorkomen van diabetes. (studie)

Eten volgens het seizoen

Wanneer je lokaal gekweekt voedsel eet, profiteer je van de intelligentie in de natuur die het seizoen eten ondersteunt. In de herfst bijvoorbeeld oogsten we knolgewassen die helpen onze kracht en immuniteit voor de winter op te bouwen. In de lente ontkiemen bittere groenten zodat we de winter kunnen ontgiften en verlichten.

De natuur geeft ons precies wat we nodig hebben. We danken voor de voeding. Voedsel is waar we van gemaakt zijn. Je volgende ontbijt, lunch, diner wordt binnenkort een arm, een zenuw, een hersencel of een hartspier. Kies verstandig. Het is een wonder, en jij bent een deel van dat wonder. Ayurveda is de herinnering aan die waarheid: je bent een wonder dat leeft in een wonderbaarlijke wereld.

Richtlijnen

• Winter: Je merkt misschien dat je eetlust en honger toenemen door de behoefte om innerlijke warmte op te bouwen. Eet minder koud en licht voedsel, zoals rauwe groenten, smoothies en salades. Eet meer voedende gezonde vetten, complexe koolhydraten zoals gekookte granen, soepen en stoofschotels. Verhoog de inname van zoet, zuur en zout gearomatiseerd voedsel, maar verminder de inname van zuur, scherp en bitter voedsel. Consumeer ghee, verwarmende kruiden en rauwe honing om de immuniteit te vergroten.

• Lente: Eet meer bitter, samentrekkend en scherp voedsel in plaats van zoet, zuur en zout voedsel. Benadruk lichtere, drogere en warmere voedingsmiddelen dan zwaar, vet voedsel.

Eet spaarzaam vlees en fruit, consumeer meer groene planten, gebruik verwarmende specerijen, eet kleinere porties en verhoog de lichaamsbeweging.

• Zomer: Eet meer natuurlijk zoet voedsel en minimaliseer hete smaken (pittig, scherp, zuur, zout) en droog voedsel (die samentrekkend en bitter zijn). Benadruk koel, vochtig voedsel boven droog voedsel, eet minder vetten en consumeer lichtere voedingsmiddelen.

Eet minder warm voedsel, soepen of stoofschotels en eet meer vers fruit en groenten. Geniet van meer vers gemaakte sappen, kokosproducten, yoghurt, smoothies en komkommer, bessen en meloenen.

• Herfst: Eet zoet en licht bitter en samentrekkend voedsel in plaats van scherp, zuur, zout voedsel. Zoek een balans tussen koelende en warme voedingsmiddelen en lichte en zware voedingsmiddelen.

Eet meer soepen, verwarmende specerijen, granaatappels en seizoensgebonden goed gerijpte vruchten. Eet ook meer bittere, groene groenten en kruiden.

Bron:
Balans in je leven (Totale gezondheid van lichaam en geest) van Deepak Chopra
The Ayurvedic Vegan Kitchen van Talya Lutzker
The tastes of Ayurveda (More Healthful, Healing Recipes for the Modern Ayurvedic) van Amrita Sondhi