fbpx
ayurveda thee

Ayurveda thee

Hoe maak je de perfecte kopje Ayurvedische thee voor je dosha type?

Ik weet niet of het de perfecte mix is van zoete, verwarmende specerijen of de romigheid van de melk, maar een goed gemaakte kop ayurvedische thee kan mijn kijk op de dag zeker verbeteren.

Thee is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld en de populariteit in Nederland lijkt te blijven stijgen. De duizenden beschikbare theesoorten, van traditionele cafeïnehoudende thee tot kruidenthee, kunnen ervoor zorgen dat het maken van een keuze je overweldigt.

Volgens Ayurveda, kan je mind/body type je helpen je keuze te maken om de theeën te vinden die je gezondheid en algemeen welzijn het best ondersteunen.

Hopelijk inspireren de recepten en tips die je in dit artikel vindt niet alleen je om de perfecte kop ayurvedische thee te maken, maar ontdek je ook hoe je ayurvedische thee recept kunt afstemmen op je ayurvedische dosha.

Als je nieuw bent met Ayurveda en het concept van dosha’s, wil je misschien eerst ayurveda test doen, zodat je de beste theesoorten voor je dosha kunt vinden.

De basis Ayurvedische thee ingrediënten

Laten we beginnen met de basis-chai-ingrediënten en hun gezondheidsvoordelen.

Als je Ayurvedische thee wil maken, kan je door de energetica van de verschillende kruiden te begrijpen, keuzes maken over wat je moet gebruiken of minder gebruiken om de perfecte kop chai voor je dosha te vinden.

Basis chai-ingrediënten

Zwarte thee (Camellia sinensis)
Zwarte thee verwarmt en stimuleert en sommige mensen vinden het beter om cafeïne volledig te vermijden omdat het gewoon te droog en opwindend voor hen is.

De melk, specerijen en zoetstof in chai helpen echter om de intensiteit van de zwarte thee in balans te houden.

Bovendien heeft zwarte thee zeker veel positieve eigenschappen. Theesoorten, waaronder groene, zwarte en witte thee, zijn rijk aan antioxidanten en andere fytochemische en bezitten de samentrekkende en bittere smaken die ontbreken in veel Amerikaanse diëten (Palanisamy, 2015).

Zwarte thee is een zeer goede keuze voor kapha-types, die meestal een beetje stimulatie nodig hebben om ze te helpen op te staan en weg te gaan.

Cichorei
Het is een geweldige zwarte theesubstituut voor degenen die cafeïne vermijden.

Cichorei heeft een rijke, geroosterde smaak die lijkt op koffie, maar het is in feite een afkoelende bloed- en leverreiniger.

Cichorei is een bijzonder leuke optie voor pitta-types.
Het is ook een goede optie voor vata-types, omdat zij de zwarte thee te droog en stimulerend vinden.

Geschikte thee kruiden per dosha type

Vata mensen
Creatieve Vata-types hebben vaak een koele lichaamstemperatuur. Wanneer ze uit balans zijn, zijn ze gevoelig voor slechte bloedcirculatie, gewrichtspijn, droge huid en broze nagels en haar, en problemen met de spijsvertering, zoals een opgeblazen gevoel en obstipatie.

Vata mensen neigen ook naar nervositeit, angst en slapeloosheid.

Zoete, aardende en stressverlichtende theeën zijn geweldig voor Vata mensen.

Thee voor Vata

Ashwagandha:
Ook bekend als India’s ginseng, dit adaptogeen wordt al duizenden jaren in India gebruikt voor de behandeling van stress en angst, gemeenschappelijke vata-klachten.

De wortels bevatten ook een beetje ijzer, waardoor het een bijzonder slimme drankkeuze is voor vrouwelijke vata typen met bloedarmoede of vermoeidheid (maar praat met een arts voordat je kruiden gaat gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft).

Triphala
Triphala, genoemd naar de drie vruchten amalaki, haritaki en bibhitaki, staat bekend om zijn zachte laxerende werking, perfect voor vata mensen, die vaak neigt tot een opgeblazen gevoel en obstipatie.

Specialisten geloven dat vata-energie zich ophoopt in de dikke darm en triphala helpt het uit het spijsverteringsstelsel te verwijderen.

Omdat de thee ook bedoeld is om te helpen ama in het lichaam te elimineren, is dit ook een geweldige thee voor de kapha mensen.

Ginger (Zingiberis officinale)
De opwarmende gember brengt de koude vata mens in balans. Gember ontsteekt agni (het spijsverteringsvuur).

Gember heeft een pittige, zoete smaak en een verwarmingsenergie. Het verlaagt de vata en kapha-dosha’s en verhoogt pitta dosha.

Gember verhoogt agni (het spijsverteringsvuur), gedeeltelijk door de afscheiding van spijsverteringsenzymen te stimuleren (Pole, 2013).

Gember is ook een krachtige ontstekingsremmer en helpt bij het oplossen van ama (gifstoffen in Ayurveda) (Palanisamy, 2015).

Valerian:
Studies hebben aangetoond dat valeriaan een sederende werking op het zenuwstelsel heeft en het meest wordt gebruikt voor angst- en slaapstoornissen.
Slapeloosheid is vooral gebruikelijk voor vata mensen, dus een thee met valeriaanwortel is een geweldige manier om de dag te beëindigen.

Kaneel (Cinnamomum cassia)
De natuurlijke zoetheid van kaneelthee is een basis voor de luchtige vata mensen.

Omdat kaneel ook typisch Pitta-zaken als ontsteking en hoge bloeddruk aanpakt, is het een goede keuze voor Vata-Pitta-soorten.

Zijn warme, zoete karakter is vooral rustgevend voor vata.

Van kaneel is ook aangetoond dat het antibacteriële en antischimmeleffecten heeft (Palanisamy, 2015).

Pitta mensen

Pitta-types zijn over het algemeen energiek en atletisch. Bij overmaat aan pitta (vuur) in je lichaam, kan de energie zich manifesteren als woede of frustratie, en ben je gevoelig voor hoge bloeddruk, hypertensie, hoofdpijn, brandend maagzuur, hyperthyreoïdie en ontsteking.

Rustgevende, verkoelende theeën zijn het beste voor vurige Pitta.

Thee voor Pitta

Brahmi:
Voor Pitta-types die een kop koffie willen, zonder de oververhittingseffecten van cafeïne, heeft Brahmi-thee zowel kalmerende als stimulerende effecten.

Studies van de thee, bekend in onderzoek als Bacopa monnieri, duiden erop dat de verbindingen het geheugen en andere cognitieve functies kunnen verbeteren.

Koriander:
Koriander is verkoelend en dorstlessend, geweldig voor Pittas die de neiging hebben te oververhitten.

Bloed wordt vaak geassocieerd met Pitta-energieën en onderzoeken hebben aangetoond dat koriander de bloedsuikerspiegel en de cardiovasculaire gezondheid ondersteunt.

Amla:
Omdat amla veel vitamince C bevat en rijk is aan antioxidant, is deze vrucht een krachtpatser voor Pitta-soorten, omdat pitta mensen het meest gevoelig zijn voor oxidatieve stress omdat vuur een primair Pitta-element is.

Amla versterkt de immuniteit en wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen, van diabetes en gastro-intestinale stoornissen tot verschillende soorten kanker.

Roos:
Nog een antioxidantrijke thee, de polyfenolen in rozen helpen het lichaam bij het herstellen van cellulaire schade, een gevolg van Pitta’s snelle, vaak stressvolle leven.

Een Taiwanese studie leverde wetenschappelijk bewijs voor het oude gebruik van roos om menstruatiekrampen te verlichten, een veel voorkomende klacht van Pitta.

Omdat roos ook een mild laxeermiddel is en het immuunsysteem versterkt, is deze thee een goede keuze voor Pitta-Vata-soorten.

Kamille:
Kamillie staat bekend om het vermogen om je te laten slapen. Kamille heeft een mild kalmerend effect dat Pittas overdag ook kan ondersteunen.

Als een extra bonus voor Pittas, die de neiging hebben om dun, broos haar te hebben, is er bewijs dat sommige chemicaliën in kamille je haar kan versterken.

Citroenbalsem:
Dit kruid kalmeert het zenuwstelsel, helpt hoofdpijn te kalmeren en kan een hoge bloeddruk verlagen, alle problemen die pitta mensen vaak ondervindt.

De schildklier wordt geassocieerd met Pitta-energie en citroenbalsem wordt vaak gebruikt om hyperthyreoïdie te behandelen.

Kardemom (Eletarria cardamomum)
Met zijn heldere, mildzoete, warme smaak is kardemom waarschijnlijk mijn favoriete specerij op deze lijst en geen kopje chai is compleet zonder kardemom.

Kardemom heeft een enigszins warme kwaliteit, maar verhit niet zo verhit als sommige andere kruiden, dus het zal pitta niet verergeren zolang het met mate wordt gebruikt.

In feite stimuleert kardemom agni zonder pitta te verergeren.

Het heeft ook een zuiverend effect op de geest en helpt bij het reguleren van de energetische stroom van vata in een gezonde neerwaartse richting (Pole, 2013).

Ook heeft kardemom een speciale rol als ingrediënt in chai omdat het de vertering van zuivel ondersteunt en de vata-provocerende effecten van zwarte thee vermindert (Dass, 2013).

Kapha
Kapha-typen zijn stabiel, gebalanceerd en gezond. Te veel kapha-energie kan leiden tot lethargie, depressie, indigestie, verkoudheid en een langzaam metabolisme.

Over het algemeen profiteren kapha mensen van stimulerende smaken of theeën gemaakt van bittere kruiden.

Thee voor Kapha

Blauw Vervain (verbena hastata):
Verbena hastata kalmeert het zenuwstelsel en werkt als een diureticum. Het stimuleert het vrijkomen van ontgiftende en overtollige vloeistof uit het lichaam (Kapha-lichamen houden vaak overtollig water vast).

Het werkt ook als slijmoplossend middel en verdrijft het slijm dat zich vaak ophoopt in de luchtwegen van Kapha.

Zwarte peper (Piper nigrum)
Zwarte peper, met zijn hete aard en het vermogen om de spijsvertering te stimuleren, is zeer nuttig voor zowel vata als kapha mensen.

Zwarte peper stimuleert ook agni en circulatie, met een algemeen opwarmend effect op het lichaam.

Over het algemeen zijn de thee-kruiden geweldige spijsverteringshulpmiddelen, en zoals je ziet, heeft elke specerij ook nog andere voordelen.

Paardebloem:
Een van een grote familie van bittere kruiden, gaat paardebloem de tamasische effecten tegen die de kapha mensen lethargische en slaperig kunnen maken.

Vol met vitamine A, C en D, helpt de paardebloemthee tegen verkoudheden en andere ademhalingsziekten waar de kapha mensen last van hebben. De plant kan de spijsvertering en de galstroom stimuleren.

Het blad werkt als een diureticum, verlicht waterretentie, en de wortels staan bekend om hun vermogen om de leverfunctie te verbeteren en het lichaam te ontgiften.

Marshmallow-wortel:
Deze wortel kan congestie verminderen, de keel verzachten, de zwelling van de lymfeklier verminderen en waterretentie verminderen, allemaal goed nieuws voor als je teveel aan kapha in je lichaam hebt.

Neem:
Dit kruid is voor de dappere Kapha die klaar is om het systeem wakker te schudden.

De stekelige bitterheid van deze thee is extra gunstig voor de trage kapha mensen.

Pepermunt:
Pepermunt is een oud spijsverteringshulpmiddel en het is ook geweldig om bij de hand te hebben als je ziek bent – als krampstillend middel, het kan kuchen verlichten en het braken verminderen.

Menthol kan helpen bij het verminderen van koorts en het antibacteriële en ontstekingsremmende pepermunt eigenschappen kunnen het immuunsysteem versterken.

Kruidnagel (Caryophyllus aromaticus)
Kruidnagel is uitstekend geschikt voor de bestrijding van bacteriën, schimmels en parasieten (Palanisamy, 2015).

Kruidnagel is ook een pijnstiller, wat betekent dat het kan helpen pijn te verminderen. Het is vooral goed in het verwijderen van congestie uit de longen en de analgetische eigenschappen zijn algemeen bekend in de toepassing van kruidnagelolie voor de behandeling van kiespijn (Pole, 2013).

Vanwege de zuiverende aard is kruidnagel bijzonder gunstig voor kapha dosha.

Ayurveda thee recept

Nu we de basis-thee-ingrediënten hebben behandeld, laten we een paar recepten verkennen.

Een goed basisrecept helpt je om later te experimenteren met thee kruiden voor je dosha type.

De hoeveelheid aan kruiden kunnen naar smaak worden aangepast.

Ingrediënten ayurveda thee recept

4 kopjes water
1 eetlepel geraspte gember
10-12 groene kardemom
8-10 kruidnagels
12-15 zwarte peperkorrels
⅛ kaneel stokjes
2 -3 eetlepels zwarte thee

Bereiding
Breng water aan de kook.
Voeg gember en kruiden toe.
Laat ongeveer 10 minuten sudderen.
Voeg thee toe en laat nog 3 – 5 minuten zachtjes koken.
Zet het vuur uit en voeg naar wens melk of amandelmelk toe.
Zeef door een fijnmazige zeef in bekers. Voeg honing naar smaak toe.

De perfecte kopje thee voor je dosha

De hoeveelheid kruiden die je gebruikt kunnen de energetische eigenschappen van je kopje thee veranderen, waardoor het meer of minder geschikt is voor je dosha.

Hier is een basisoverzicht van enkele wijzigingen om dit recept af te stemmen op je dosha.

Vata thee

Gember, kardemom en kaneel zijn bijzonder balancerend voor vata omdat ze een combinatie van zoete en pittige smaken bezitten.

Kruidnagel en zwarte peperkorrels zijn prima voor vata, maar omdat ze allebei behoorlijk scherp zijn (wat heet en / of zuiverend betekent), is het het beste om deze kruiden niet te overdrijven.

Vata-types kunnen de kleinere hoeveelheden van deze kruiden gebruiken.

Voor vata, wil je misschien ook wat minder zwarte thee gebruiken, want vata-types hebben vaak een kwetsbaar en gemakkelijk te stimuleren zenuwstelsel.

Voor een zeer gevoelige vata, kan je zwarte thee liever achterwege laten om deze thee in een zoete, gekruide thee te veranderen.

Thee voor Pitta

Zwarte thee is erg stimulerend, wat pitta kan verergeren.

De koele, zoete aard van de melk helpt echter tegen de hitte van de zwarte thee te verminderen.

Andere manieren om een perfecte kop chai te maken voor pitta dosha zijn om de kruidnagels en zwarte peperkorrels te verminderen en een theelepel venkelzaad toe te voegen.

Venkel is koel van aard, zoet en kalmerend voor pitta dosha.

Pittas kan ook een scheutje rozenwater in de beker toevoegen om af te maken, of een snufje saffraan om echt mooi te zijn.

Deze ingrediënten hebben een zeer kalmerende, verkoelende werking op pitta dosha.

Thee voor Kapha

Anders dan vata en pitta gedijen kapha’s met verhoogde hitte en stimulatie. Kapha’s koele, zware, langzame karakter is gebaat bij hete kruiden.

Kapha-types kunnen de maximale hoeveelheid van alle kruiden in dit recept gebruiken en het zou goed zijn om de volledige 3 eetlepels zwarte thee te gebruiken.

Kapha zou er ook goed aan doen iets minder melk en honing te gebruiken, omdat die ingrediënten zowel zoet zijn voor de kapha dosha.

Vooral melk is een zeer kapha-verhogend voedsel. Amandelmelk zou een betere keuze zijn, vooral voor iemand met een zeer sterke kapha-constitutie of iemand die een verkoudheid heeft met overtollig slijm.

Poedervormige thee masala
De gerenommeerde Ayurvedische beoefenaar Dr. Vasant Lad geeft een mooi recept voor theemasala in zijn boek, Ayurvedic Cooking for Self-Healing (2009), dat in wezen een mix is van gember, kruidnagel, zwarte peper, gemalen kaneel, nootmuskaat en kardemom (allemaal in poedervorm).

Poedervormige Masala thee

Ingrediënten

2 kopjes water
1 kop melk (kan worden vervangen door amandelmelk)
1-2 eetlepels zwarte theeblaadjes
1-2 theelepels theemasala poeder

Bereiding

Breng twee kopjes water aan de kook in een kleine pan.
Voeg de zwarte thee toe en laat vervolgens 2-3 minuten sudderen.
Voeg vervolgens een kopje melk en het thee masala poeder toe.
Draai het vuur weer hoog.
Wanneer de vloeistof begint te koken, zet dan het vuur laag en laat nog 3 minuten sudderen.
Zet dan het vuur uit, zeef de thee in kopjes en voeg honing of kokossuiker toe.

Dit is een snel en eenvoudig recept dat slechts een paar minuten duurt. Je kunt dit recept ook een beetje extra kick geven door in het begin samen met het water vers geraspte gember toe te voegen.

Aanvullende ayurvedische thee variaties

Hoewel klassieke ayurvedische thee echt mijn favoriet is, biedt de klassieke Indiase drank veel ruimte voor creativiteit en is er voldoende gelegenheid om extra kruiden en specerijen toe te voegen om je welzijn te verbeteren.

Soms, wanneer ik voel dat ik gestrest bent, voeg ik graag een theelepel van een gepoederd adaptogeen kruid toe, zoals ashwagandha.

Ashwagandha
(Withania somnifera) is zeer pacificerend voor vata dosha vanwege de zoete, warme energie en versterkende effecten op lichaam en geest (Dass, 2013).

Ashwagandha bezit naast bitterzoete, ook bittere en samentrekkende smaken, maar ik merk over het algemeen niet de smaak in mijn chai omdat de thee- en masala-kruiden het goed maskeren.

Ashwagandha is een zeer vereerd verjongend kruid in Ayurveda en het toevoegen van een beetje aan je thee kan het perfect maken voor vata dosha.

Kurkuma
Een andere variant van de thee is om een eetlepel vers geraspte wortel van kurkuma toe te voegen voor extra bloedzuiverende, ontstekingsremmende eigenschappen.

Kurkuma toevoegen aan een klassiek thee recept is niet alleen vanwege de krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, maar voedingsmiddelen met de gele kleur worden ook beschouwd om de agni (spijsverteringsvuur) in Ayurveda te stimuleren.

Om dit recept precies goed te krijgen voeg kurkuma- en zwarte peper voor dit zeer speciale recept.

Laatste gedachten

Zoals je kunt zien, is er meer dan één manier om een perfecte kop ayurvedische thee te maken.

Een van de mooie dingen van ayurvedische thee is dat als je eenmaal de basisingrediënten bij de hand hebt, het vrij eenvoudig is. Zolang je niet te ver afdwaalt van de basis, kan het moeilijk fout gaan.

Ik hoop dat dit artikel je een idee geeft van hoe je kunt spelen met specerijen en kruiden, zodat ze passen bij je Ayurvedische dosha.

Misschien kan je je perfecte kopje thee aanpassen afhankelijk van het seizoen, met nadruk op warmere kruiden in de koelere maanden en accentuering van de koele kruiden in de hete tijd van het jaar.

Het enige wat je nodig hebt, is een handvol hoogwaardige ingrediënten en een paar momenten om te genieten van een heerlijke warme, gezonde, thee.

Voorzorgmaatregelen
Als je zwanger of ziek bent, neem dan altijd contact op met je arts voordat je een kruiden gebruikt.

Bron:
Dass, V. (2013). Ayurvedic herbology. Twin Lakes, WI: Lotus Press.
Lad, U., & Lad, V. (2009). Ayurvedic cooking for self-healing. Albuquerque, NM: The Ayurvedic Press.
Palanisamy, A. (2015). The paleovedic diet. New York, NY: Skyhorse Publishing.
Pole, S. (2013). Ayurvedic medicine: The principles of traditional practice. London: Singing Dragon.