fbpx
ayurveda huidaandoening

Ayurveda en huidaandoening

Volgens Ayurveda, heeft de huid de geweldige mogelijkheid om zich te reinigen en te verjongen. Hoewel iedereen dit vermogen heeft, kunnen huidaandoening verschillen.

Heb je je ooit afgevraagd waarom de ene persoon meer last heeft van acne dan de ander. Terwijl een ander individu vaker problemen heeft van een droge, jeukende huid. Je kunt je afvragen waarom? Is het alleen de levensstijl en de omgevingsfactoren?

Jouw huidtype volgens ayurveda

Volgens Ayurveda wordt ieder mens geboren met een unieke combinatie van vijf elementen, Ruimte, Lucht, Vuur, Water en Aarde.

Een combinatie van deze elementen vormen de dosha’s:
Vata (Ruimte en Lucht).
Pitta (Vuur en Water).
Kapha (Aarde en Water)

Ieder individu wordt geboren met een unieke combinatie van de verhouding van deze drie dosha’s. Deze combinatie is de natuurlijke geaardheid of prakriti van die persoon.

Bijvoorbeeld kan je unieke combinatie bestaan uit: 80% vata, 50% pitta en 20 % kapha.
Deze persoon heeft een dominante vata dosha en heeft een vata huid. Wil je ook weten wat jou dosha is, doe dan de Ayurveda test.

Hoe ontstaan huidaandoeningen volgens Ayurveda?

Jou unieke combinatie van elementen (dosha’s) in je lichaam is niet statisch. Het kan stijgen door bijvoorbeeld verandering van leefstijl, seizoen, eetgewoonten etc. Je bent dan niet meer in balans en dat uit zich in allerlei huidaandoeningen.

Bijvoorbeeld, bij de meeste mensen neemt vata toe (= ruimte en lucht) in het lichaam tijdens de winter.
Jou combinatie is veranderd in 90% vata (gestegen van 80% naar 90%), 50% pitta en 20% kapha (= vikriti, je bent uit balans).

Een stijging van de elementen in je lichaam, merk je ook aan je huid. In dit geval leidt een stijging van de vata dosha tot vata huidaandoeningen.

Vata huidaandoeningen:
Vata = Lucht en Ehter
De elementen lucht en ether (=vata) zorgen voor de volgende kwaliteiten:
• droogheid
• kou
• ruwheid
• beweging

Te veel lucht en ether in je lichaam leidt tot:

Droogheid: Elk symptoom in het lichaam, dat gekoppeld is aan droogte wordt beïnvloed door Vata. Bijvoorbeeld: Droge huid, droge en gebarsten voeten, droge ogen, droge lippen etc.
Alle huidziekten met droogte als kenmerk zijn te wijten aan een toename van de vata dosha in je lichaam.

Omdat de vata huid (droge huid) het minste vocht vast houdt, droogt het sneller uit en veroudert sneller.
Een lichaamsmassage (Abhyanga) voedt de huid en brengt het lichaam tot rust. Kies voor biologische sesamolie  amandelolie. 

Of gebruik anti aging kruiden, zoals ashwagandha, aziatische waternavel voor een huid zonder rimpels.

Kies kruiden die vocht toevoegen aan de droge huid, zoals heemst of fenegriek.

Kou: kou en droogte zijn met elkaar verbonden. Net als tijdens de winter, heeft je huid de neiging droog aan te voelen. Door de kou stijgt de vata in je lichaam.
Wanneer je handen of benen koud aanvoelen, kan je ervan uitgaan dat er sprake is van een toename van vata in je lichaam.

Ruwheid: droogheid leidt tot ruwheid. Net als ruwe lippen, ruwe gebarsten voet of een schilferige huid. Dit is kenmerkend voor vata activiteit.

Beweging: verhoging van beweging in het lichaam is te wijten aan Vata.
Bijvoorbeeld, in extreme kou, beginnen je handen te rillen. Kou veroorzaakt meer beweging van de ledematen.

Lees hier hoe je vata weer in balans brengt.

Pitta huidaandoeningen

Pitta = vuur + water

Kwaliteiten van Pitta dosha zijn:
De elementen vuur en water zorgen voor de volgende kwaliteiten:
• heet
• slechte geur
• scherp

Pitta staat voor vuur, intens, heet, scherp. Deze kwaliteiten vind je terug in de pitta huid:
Vuur geeft de huid gloed, glans. Pitta mensen blozen makkelijk, hebben rossige wangen, veel sproeten.
Ze hebben warme handen en voeten. Vaak zweten ze veel.

Een stijging van pitta (vuur) in het lichaam leidt tot de volgende huid problemen:
Kenmerkende lichamelijke problemen zijn gevoelige huid, gevoelig voor ontstekingen van de huid, acne, steenpuisten, eczeem, huidkanker, maagzweren, zure maag, brandende ogen.

Gevoelig voor irritatie van de huid, zoals huiduitslag, jeuk. De huid is gevoelig voor blootstelling aan de zon. Kies voor kokosolie of ghee.

Kies kruiden die ontstekingsremmend en koel van aard zijn, zoals goudsbloem, hibiscus of roos.

Slechte geur: Slechte adem wordt meestal beïnvloed door de Pitta Dosha. De slechte geur in feces en urine worden ook beïnvloed door Pitta.

Lees hier hoe je Pitta weer in balans brengt.

Kapha huidproblemen

Kapha = aarde + water
Kwaliteiten van kapha zijn:
• vet
• koud
• zwaar
• slijmerig
• immobiel

Deze kwaliteiten zie je ook in de kapha huid:
Vet: de olieachtige factor brengt smering. De huid is zacht, glanzend en vettig. Als je een kapha huid hebt, zal je niet snel rimpels krijgen.

Als de kapha dosha toeneemt, zal vet zich overmatig uitscheiden. Het kan leiden tot verstopping van de poriën. De kapha huid heeft de neiging om gifstoffen te accumuleren. Dit maakt de huid vatbaar voor grote poriën en huiduitslag, zoals zwarte mee eters en acne.

Kies daarom voor kruiden die antibacterieel zijn, zoals neem, kurkuma, wasnoten.

Zwaarte: Kapha mensen hebben een dikke huid. Ook hebben ze goed ontwikkelde lichamen. Er bestaat echter een sterke neiging voor deze individuen om overtollig gewicht te dragen.

Lees hier hoe je Kapha weer in balans brengt.

Hoe herstel je de huidaandoeningen?

• Het in balans houden van de dosha’s is de sleutel tot de gezondheid van alle systemen in het lichaam, waaronder de huid.

• Ayurveda heeft een holistische benadering van de huidverzorging. Een mooie, gezonde huid is slechts een uiterlijke indicatie van de balans en gezondheid. Onze huid is een weerspiegeling van wat er van binnen gaande is. We kunnen niet verwachten een mooie stralende huid te hebben, tenzij onze voeding en levensstijl in harmonie zijn met onze natuurlijke geaardheid (prakriti).

Photo by Saluda UdeA