fbpx
asafoetida gezond

Asafoetida gezond

Heb je een ongemakkelijk opgeblazen gevoel ervaren na een stevige maaltijd? Het kan zijn vanwege het gas in het spijsverteringskanaal dat je het moeilijk kwijtraakt. Gas heeft de neiging zicht te vormen wanneer bepaalde je voedingsmiddelen slecht verteert en wanneer bacteriën in de dikke darm bepaalde onverteerde voedingsmiddelen afbreken.

Gas is een van de meest voorkomende problemen gezien het feit dat we ons overgeven aan veel zwaar en olieachtig voedsel.

De meeste gezondheidsexperts stellen voor om asafoetida toe te voegen aan voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn. Er wordt gezegd dat het meteen verlichting brengt bij de meeste buikproblemen.

Het is krampstillend, windafdrijvend, slijmoplossend, natuurlijk laxerend en kalmerend. (1)

Wat is asafoetida?

Het is een harde, harsachtige gom afgeleid van een meerjarige venkelplant die grijsachtig wit is als hij vers is maar donker wordt met de leeftijd tot geel, rood en uiteindelijk bruin.

Asafoetida komt van het gedroogde sap, gewonnen uit de stengel en wortels van een plantensoort die behoort tot de wortelfamilie en wordt gebruikt als een specerij.

De hars is moeilijk te raspen en wordt traditioneel verpletterd tussen stenen of met een hamer. Tegenwoordig is de meest algemeen verkrijgbare vorm samengesteld uit asafoetida, een fijn poeder dat 30 procent asafoetida-hars bevat, samen met rijstmeel en arabische gom.

Het heeft een onaangename geur en smaakt bitter. Dat verklaart waarschijnlijk waarom het soms “duivelsdrek” wordt genoemd.

Hoe heet het nog meer?

De Engelse naam is asafoetida en de latijnse naam is Ferula = grote trechter en foetida en dat betekent vieze lucht. In het Sanskriet wordt deze plant Hingu, Sahastravedhi (duizend acties) of Jatuk (gum) of Balhik genoemt. Ook staat het bekend onder de volgende namen duivelsdrek, reuzenvenkel, stinkende gom, devil’s dung, stinking gum, asant, food of the gods, giant fennel, Jowani badian, hing, ting.

Kwaliteiten volgens ayurveda

Licht en makkelijk verteerbaar, snigdha (olieachtig) , tikshna (heet, snelle reactie), sara (vloeibaar). De smaak: penetrant, doordringend, heet

In de Ayurveda wordt hing toegepast voor wel duizend verschillende aandoeningen.

Het wordt vooral ingezet om biologische systemen en stelsels weer in balans te brengen en dan moet je denken aan het spijsverteringsysteem, zenuwstelsel, bloedcirculatiesysteem, ademhalingstelsel, uitscheidingsysteem en het voortplantingstelsel.

Asafoetida in de Indiase keuken

Het is een belangrijk ingrediënt in de Indiase vegetarische keuken en het wordt meestal gecombineerd met peulvruchten zoals linzen en gerechten met groenten zoals bloemkool.

Duivelsdrek gaat gasvorming door bonen tegen. Het is een ideaal kruid om te mengen met bonen.

Wanneer het wordt gebruikt bij het koken, roept het een smaak op die lijkt op een ui of een prei.

Medicinaal gesproken is er enig wetenschappelijk bewijs dat de chemicaliën in asafoetida zelfs kunnen helpen bij de behandeling van het prikkelbare darm syndroom (IBS), dat nu wereldwijd meer dan 10 procent van de bevolking treft.

Maar dat is niet alles. Deze harsachtige gom heeft vele gezondheidsvoordelen die ik hieronder deel.

6 gezondheidsvoordelen van Asafoetida

1. Astma
Als een krachtig ademhalingsstimulans en slijmoplossend middel, helpt asafoetida slijm vrij te maken. Het wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde voor astma, kinkhoest en bronchitis. De vluchtige olie in de asafoetida-gom wordt via de longen geëlimineerd en daarom kan het een uitstekende behandeling zijn voor astma en andere longgerelateerde problemen.

2. Verlaagt de bloeddruk
Asafoetida is een natuurlijke bloedverdunner en kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Het zit vol met coumarine, een stof die helpt bij het verbeteren van je bloedstroom en het dunner maken van je bloed, waardoor bloedstolling wordt voorkomen.

Wetenschappers hebben bepaalde fytochemicaliën in Ferula-soorten (de bron van asafoetida) die nuttige cardiovasculaire effecten hebben, kunnen isoleren. Onderzoek met dieren heeft aangetoond dat Ferula asafoetida-gom-extract de gemiddelde arteriële bloeddruk aanzienlijk verlaagt. Het extract lijkt bestanddelen te bevatten die een positief effect hebben op de bloeddruk en de cardiovasculaire gezondheid in het algemeen, mede dankzij deze fytonutriënten. (2)

3. Helpt IBS te behandelen
IBS veroorzaakt over het algemeen ernstige IBS-symptomen, waaronder een of meer van de volgende: afwisselende diarree en obstipatie, intestinaal gas, opgeblazen gevoel en krampen, buikpijn, pijnlijke stoelgang, slijmafscheiding en onverteerd voedsel in de ontlasting. Asafoetida is bestudeerd en bleek een succesvolle homeopathische remedie te zijn voor patiënten met IBS.

Een 14 weken durende, dubbelblinde studie behandelde IBS-patiënten mensen met asafoetida of een placebo. De resultaten toonden aan dat proefpersonen die de homeopathische remedie van asafoetida gebruikten, in sterkere mate verbeterden dan degenen die placebo gebruikten.

Bovendien wordt asafoetida specifiek aanbevolen voor IBS-patiënten die last hebben van constipatie afgewisseld met waterige diarree, opgeblazen maag met veel gas. (3)

4. Bloedsuikerspiegel
Dierstudies hebben aangetoond dat asafoetida een effectieve en natuurlijke manier is om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en de normale bloedsuikerspiegel te handhaven.

Wanneer asafoetida-extract werd gegeven aan diabetespatiënten in een dosis van 50 milligram per kilogram gedurende vier weken, observeerden de onderzoekers een bloedsuiker-verlagende effect. De studie concludeerde dat dit effect waarschijnlijk te wijten is aan de aanwezigheid van fenolzuren, met name ferulazuur, en tannines in het asafoetida-extract. (4)

5. Vermindert winderigheid
Asafoetida wordt van oudsher gebruikt om de wind uit de maag te verdrijven. Met andere woorden, het is een antiflatulent middel (gasreductiemiddel) dat wordt gebruikt voor de verlichting en preventie van overmatig darmgas. Het wordt vaak gecombineerd met linzen en andere peulvruchten, alleen om deze reden – om gas na het eten te verminderen en winderigheid onder controle te houden. (5)

Asafoetida Voeding en plant achtergrond

Asafoetida, de gomhars geliefd in India en Iran, wordt hoofdzakelijk verkregen van plant Ferula asafoetida. Deze kruidachtige plant is een lid van de familie Umbelliferae en de hars is afkomstig van de wortelstok en wortel van de plant.

Stinkt
Het stinkt naar zwavel, maar na verhitting verdwijnt die geur en smaakt het een beetje naar prei, ui en knoflook.

De essentiële-oliecomponent van ferula asafoetida bevat een verscheidenheid aan geurende verbindingen met een hoog percentage van deze geurende verbindingen die zwavel bevatten. (6)

Hoe Asafoetida  gebruiken

Asafoetida zal waarschijnlijk niet op voorraad zijn bij je plaatselijke supermarkt, maar het is niet duur en je kan het online kopen.  In zijn ruwe vorm, en in de meeste samengestelde poeders, is het glutenvrij, maar pas op voor soorten van lagere kwaliteit die soms worden verdund met tarwebloem.

Laat je niet afschrikken door zijn doordringende geur (denk aan zwavel) omdat het zal verdwijnen tijdens het koken. Asafoetida moet in zeer kleine hoeveelheden worden gebruikt om een uniek karakter en gezondheidsvoordelen aan uw kookkunsten toe te voegen.

Het wordt meestal gebruikt in veel bonenschotels, vegetarische stoofschotels en soepen en augurken. Het kan ook lekker zijn in visgerechten. Zodra het gekookt is, voegt het een aangename ui of prei-achtige smaak toe aan gerechten.

Kruidenmiddel

Als je de smaak niet kunt waarderen, maak dan een tinctuur of glyceriet van. Dit zijn sterke kruidenmiddelen, waarvan je slechts enkele druppels van nodig hebt.

Asafoetida Potentiële bijwerkingen en interacties

Asafoetida wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd wanneer ze worden geconsumeerd in de hoeveelheden die doorgaans in voedingsmiddelen worden aangetroffen. Overmatige consumptie kan echter misselijkheid, braken, diarree en plassen veroorzaken.

Het kan ook veilig zijn voor sommigen als het medicinaal wordt ingenomen, maar mag nooit worden gebruikt door zwangere en zogende moeders of kinderen.

Er is geen klinisch bewijs om de doseringsaanbevelingen voor asafoetida te ondersteunen, maar traditioneel wordt een dagelijkse dosering van 200 tot 500 milligram van de hars voor medicinale doeleinden gebruikt.

Het is mogelijk dat asafoetida de bloedstolling vertraagt, dus stop met het gebruik ervan minstens twee weken voor een geplande operatie.

Zoals altijd, als u zich zorgen blijft maken over uw gezondheid, moet u altijd eerst uw arts raadplegen voordat u kruidengeneesmiddelen gaat gebruiken.

Bron:
Appendino, G., Maxia, L., Bascope, M., Houghton, P. J., Sanchez-Duffhues, G., Munoz, E., and Sterner, O. A meroterpenoid NF-kappaB inhibitor and drimane sesquiterpenoids from Asafetida. J Nat Prod. 2006;69(7):1101-1104. View abstract.
Carrubba, R. W. The first report of the harvesting of Asafetida in Iran. Agric.Hist 1979;53(2):451-461. View abstract.
Duan, H., Takaishi, Y., Tori, M., Takaoka, S., Honda, G., Ito, M., Takeda, Y., Kodzhimatov, O. K., Kodzhimatov, K., and Ashurmetov, O. Polysulfide derivatives from Ferula foetida. J Nat Prod. 2002;65(11):1667-1669. View abstract.
Fatehi, M., Farifteh, F., and Fatehi-Hassanabad, Z. Antispasmodic and hypotensive effects of Ferula asafoetida gum extract. J Ethnopharmacol 2004;91(2-3):321-324. View abstract.
Harve, G. and Kamath, V. Larvicidal activity of plant extracts used alone and in combination with known synthetic larvicidal agents against Aedes aegypti. Indian J Exp Biol 2004;42(12):1216-1219. View abstract.
Ren, D., Yang, W., and Zeng, G. [Effects of microwave radiation on the content of five elements in mice bone tissue]. Wei Sheng Yan.Jiu. 2001;30(4):201-202. View abstract.
Singh, U. P., Singh, D. P., Maurya, S., Maheshwari, R., Singh, M., Dubey, R. S., and Singh, R. B. Investigation on the phenolics of some spices having pharmacotherapeuthic properties. J Herb.Pharmacother. 2004;4(4):27-42. View abstract.
Uma, Pradeep K., Geervani, P., and Eggum, B. O. Common Indian spices: nutrient composition, consumption and contribution to dietary value. Plant Foods Hum.Nutr 1993;44(2):137-148. View abstract.
Unnikrishnan, M. C. and Kuttan, R. Cytotoxicity of extracts of spices to cultured cells. Nutr Cancer 1988;11(4):251-257. View abstract.
Electronic Code of Federal Regulations. Title 21. Part 182 — Substances Generally Recognized As Safe. Available at: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?CFRPart=182
Abd El-Razek, M. H., Ohta, S., Ahmed, A. A., and Hirata, T. Sesquiterpene coumarins from the roots of Ferula assa-foetida. Phytochemistry 2001;58(8):1289-1295. View abstract.