fbpx
Neem kanker

Anti Kanker voordelen van Azadirachta Indica

​​Kanker is in de meeste landen aan het stijgen en laten we eerlijk zijn, het ‘k’-woord maakt de meeste van ons onrustig. We hebben allemaal wel een familielid verloren door deze gevreesde ziekte.

Het is een wereldwijde epidemie. In Nederland kregen in 2016 ruim 108.400 patiënten de diagnose kanker. Dat waren 2.500 meer dan in 2015. Dit blijkt uit voorlopige cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

​Neem een natuurlijke kanker vaccin?

​Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat neem (Azadirachta indica of niem) het immuunsysteem verbetert, anti-inflammatoire en anti-microbiële, anti-schimmel, anti-virale, anti-kanker eigenschappen heeft.

Het is een krachtige opruimer van vrije radicalen.Met deze veelbelovende eigenschappen die wetenschappelijk zijn gevalideerd, is het veilig om te zeggen dat dit kruid een natuurlijke middel is tegen kanker?

Neem als kankertherapie?

​Niem is rijk aan antioxidanten, azadirachtine, azadiron, deoxonimbolide, kaemferol, glucopyranoside, nimbolide en quercetin.

Deze componenten hebben veel belangstelling bij onderzoekers wegens hun anti-kanker eigenschappen. Ze kunnen helpen bij het voorkomen of behandelen van kanker door je immuunrespons te verbeteren, ontsteking te verminderen, vrije radicalen te verwijderen, hormonale activiteit te blokkeren en celverdeling te remmen, aldus Drugs.com.

Aangetoond is dat natuurlijk voorkomende bioactieve verbindingen verkregen uit verschillende delen van de neemboom “apoptose” of geprogrammeerde celdood in verschillende typen tumorcellen in laboratoriumomstandigheden veroorzaken.

De voorgestelde mechanismen zijn vrij divers en omvatten:
– Remming van celproliferatie (stopcelgroei en verdeling in meer cellen).
– Inductie van apoptose (celmoord).
– Celcyclus arrestatie.

7 anti-kanker voordelen van Neem

​1. Het stopt de groei van kankercellen en migratie

Onderzoekers in India, Europa en Japan hebben aangetoond dat bioactieve stoffen die aanwezig zijn in neem kunnen worden gebruikt om een grote verscheidenheid aan kankers te behandelen.

Zo heeft een recent gepubliceerde studie aangetoond dat nimbolide – een bioactieve neemverbinding – apoptose in kankercellen in de alvleesklier kan induceren; de grootte en het aantal kankercelkolonies was met 80% verminderd.

Apoptose of geprogrammeerde celdood is een genetisch gedreven proces dat altijd in het lichaam gebeurt. Het is een veilige manier om zich te ontdoen van zieke en stervende cellen, zonder invloed te hebben op de nabijgelegen gezonde cellen en weefsels.

Men probeert ook kankercellen uit te schakelen door apoptose selectief in te voeren, zonder de normale cellen te beïnvloeden. In dit opzicht is Azadirachta een uitstekende keuze, aangezien aangetoond is dat neem-extracten verbindingen bezit die apoptose veroorzaken in kankercellen.

Nimbolide verminderde ook het vermogen van pancreaskankercellen om te migreren met een verbazingwekkende percentage van 70%.

Migratie en invasie – bekend wetenschappelijk als ‘metastase’ – van kankercellen naar andere delen van het lichaam is de belangrijkste reden waarom pancreas- en andere kankers zo dodelijk zijn.

Pancreaskanker is de meest dodelijke van alle, met 94% van de patiënten die in de eerste vijf jaar van de diagnose sterven, zonder conventionele behandeling in zicht.

2. Neem tast de gezonde cellen niet aan

Een van de meest veelbelovende aspecten uit een studie blijk dat nimbolide geen gezonde cellen aantast.

Met andere woorden, het gebruik van nimbolide om pancreas en misschien andere vormen van kanker in de nabije toekomst te behandelen, leidt niet tot de toxische bijwerkingen die chemotherapie en straling meestal wel doen.

3. Het verbetert de werking van anti-kanker medicijnen en beschermt tegen hun toxiciteit 

Aangetoond is dat Azadirachta het effect van de werking van anti-kanker middelen versterkt. Het biedt ook bescherming tegen de levensbedreigende bijwerkingen van sommige van deze zeer giftige geneesmiddelen.

Cisplatine en 5-fluorouracil (5-FU) zijn bijvoorbeeld bekende anti-kanker medicijnen met verwoestende bijwerkingen, vooral omdat ze ook normale bloedcellen massaal doden.

Normaal gesproken wordt een ander geneesmiddel bekend als granulocytkolonie stimulerende factor (GCSF) gegeven samen met deze twee anti-kanker medicijnen om hun toxische bijwerkingen te minimaliseren.

Interessant is dat voorbehandeling met neembladpreparatie (NLP) de bloedcellen van laboratorium muizen beschermt, die behandeld worden met Cisplatine en 5-FU.

Dit betekent dat NLP mogelijk een veiliger en goedkoper vervanging kan zijn dan granulocytkolonie stimulerende factor.

4. Het verbetert de werking van ontgiftende enzymen 

Aangetoond is dat extracten van neembladeren  de werking van zogenaamde “fase II-hepatische enzymen” verbetert, zoals Glutathione S-transferases en DT-diaphorase. Deze enzymen zijn betrokken bij de detoxificatie van chemische carcinogene stoffen.

Neemblad extracten verhogen ook de activiteit van verschillende lever antioxidant enzymen. Onder deze zijn glutathionreductase, glutathionperoxidase en superoxide dismutase, die bekend zijn om te helpen bij het ontgiftigen van het lichaam.

5. Bio-immunotherapie tegen kanker 

Het vergroten van het eigen immuunsysteem van het lichaam om specifieke gezondheidsrisico’s te richten staat bekend als bioimmunotherapie.

Men is begonnen deze strategie op te nemen om kanker te bestrijden. Uit recente studies blijkt dat Azadirachta sommige van zijn anti-kanker effecten kan uitoefenen door het immuunrespons van het lichaam te verbeteren.

Studies uitgevoerd door het Chittaranjan National Cancer Institute in Kolkata, India, toonden aan dat een bioactief eiwit uit de bladeren van de neemboom voorkomt dat kankercellen groeien in muizen door dit precies te doen.

Dit eiwit, bekend als Neem Leaf Glycoprotein (NLGP), richt zich op de immuuncellen die aanwezig zijn in de onmiddellijke omgeving van de tumor, bekend als de “micro-omgeving van de tumor”.

Gewoonlijk worden de kankercellen aangevallen en vernietigd door de immuuncellen.Echter, als sommige tumoren groeien begint een bizarre rol-omkering, waarbij deze immuuncellen nu de groei en proliferatie van kankercellen in de tumor bevordert in plaats van hen aan te vallen.

Neem Leaf Glycoprotein (NLGP) brengt deze immuun cellen terug in hun normale toestand. Het maakt ze weer vijandig tegen kankercellen en voorkomt dat ze verder groeien.

Een goed voorbeeld kan gevonden worden in een groep van kanker-doden immuuncellen bekend als de CD8 + of “killer” T-cellen. Door NLGP steeg het aantal van deze T-cellen aanzienlijk, waardoor de groei van kanker werd beperkt.

Bovendien bleek dat deze T-cellen, die werden behandeld met NLGP ook een grotere kans hadden om kankercel te doden, in vergelijking met de T-cellen die niet met NLGP werden behandeld.

6. Het is een natuurlijke anti-ontstekingsremmend middel 

In het algemeen zijn inflammatoire reacties gunstig. Chronische ontsteking aan de andere kant kan de gezondheid schaden en kan leiden tot de ontwikkeling van kanker volgens studies.

7. Het ruimt vrije radicalen op 

Neem verbindingen kunnen ook kankerontwikkeling voorkomen door hoge niveaus van antioxidanten en kankerverwekkende enzymen te genereren. Het bevat bètacaroteen en vitamine C, die bijdragen aan de hoge antioxidant activiteit.

Elke stof die sterke antioxidante eigenschappen heeft, kan het potentieel hebben om de ontwikkeling van kanker te voorkomen, omdat vrije radicalen en oxidatieve stress een belangrijke rol spelen bij het induceren van de vorming van kanker.

De associatie van sigarettenrook met kanker is zeer goed gevestigd. De langdurige blootstelling aan toxische vrije radicalen en oxidatieve stress veroorzaakt door roken is wat kanker bij rokers veroorzaakt.

​En nu?

​Er is wetenschappelijk bewijs dat veel neemverbindingen veelbelovende anti-kanker eigenschappen bezitten. Studies in het gebruik van Azadirachta om kanker te voorkomen of behandelen zijn voornamelijk uitgevoerd in laboratoria die kankercellen op dieren gebruiken.

Er moet nog veel onderzoek gedaan worden voordat dit kruid kan worden aanbevolen voor menselijk gebruik, maar de consequente spectaculaire resultaten van deze in vitro en preklinische studies zijn hoopgevend.

In de nabije toekomst lijken combinaties van bioactieve neemverbindingen, zowel op zichzelf als in combinatie met anti-kanker medicijnen, chemotherapie en radiotherapie, waarschijnlijk een betrouwbare standaardbehandeling voor veel kankerpatiënten.

Maar als je neem wil gebruiken tegen kanker in plaats van een gezond dieet en een gezonde levensstijl te leiden, …. ik zou dat zeker niet aanraden.

Veel mensen gebruiken neem als een reguliere aanvulling ter ondersteuning van hun algemene gezondheid. Maar neem is geen magische snelle oplossing voor kanker.

Lees hier over de veiligheid van neem. Gebruik neem niet als je zwanger bent of zwanger probeert te worden of als je borstvoeding geeft. Raadpleeg eerst (ayurvedische) arts en gebruik neem onder toezicht van een arts.

Bron:
Neem(Azadirachta Indica)Leaf Preparation Prevents Leukocyte Apoptosis Mediated by Cisplatin plus 5-Fluorouracil Treatment in Swiss Mice
Neem leaf glycoprotein directs T-bet–associated type 1 immune commitment
Neem leaf glycoprotein induces perforin-mediated tumor cell killing by T and NK cells through differential regulation of IFNgamma signaling
Evaluation of Azadirachta indica leaf fractions for in vitro antioxidant potential and in vivo modulation of biomarkers of chemoprevention in the hamster buccal pouch carcinogenesis model
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734358/