fbpx
Amla

Amla

De Amla boom (Emblica officinalis of Amalaki) is een middelgrote boom. Het komt in tropisch India in het wild voor. Ook wordt de boom op grote schaal gekweekt vanwege de vruchten.

Hoewel alle delen van de boom in Ayurveda gebruikt worden, is het toch de vrucht die de belangrijkste waarde heeft. De geelgroene vruchten worden al duizenden jaren gebruikt in de Indiase keuken om jam en augurken te maken. Ook wordt het gebruikt als gedroogd fruit of als poeder gemengd met yoghurt.

De rasayana en vayasthapana kruidenmedicijnen worden in de Ayurveda beschouwd als nuttig in het verminderen van de effecten van veroudering. Emblica officinalis wordt de koning van de rasayana (verjonging) genoemd.

Van alle Rasayanas wordt Amalaki beschouwd als een van de meest krachtige en voedzame verjongingsmiddelen.

Smaak: op zout na bevat het alle smaken (zuur, wrang zoet, bitter en scherp).

Effect op de dosha: Het is geschikt voor alle drie dosha’s.

Het verlaagt pitta, vanwege zijn koelende effect. Het balanceert ook zowel Pitta en Vata, vanwege zijn zoete smaak. En kapha wordt voornamelijk in evenwicht gebracht vanwege de drogende eigenschappen.

​Traditioneel gebruik:

​• Verjongings– en anti-verouderingsmiddel.

• Het wordt veel gebruikt in haar- en huidverzorging.

• Om de spijsvertering te verbeteren

Amla is zeer populair vanwege de volgende voordelen

Uitstekende bron van vitamine C: Amla heeft de meest geconcentreerde vorm van vitamine C in het plantenrijk. Amla heeft 30 keer meer vitamine C dan een sinaasappel. Het werkt als een natuurlijke antihistamine en verhoogt het immuunsysteem.

Vitamine C in de vorm van een voedingssupplement wordt niet makkelijk door het lichaam opgenomen. De vitamine C in Amalaki wordt wel door het lichaam opgenomen, omdat Amalki o.a. ook Tannis bevat, die vitamine C beschermt tegen vernietiging door warmte en licht.

Antioxidant: Amalaki is een krachtige bron van anti-oxidanten en beschermt ons tegen schadelijke vrije radicalen, die zorgen voor diverse problemen in het lichaam.

Het helpt de lever te ontgiften: De lever is een belangrijk orgaan omdat het zorgt voor de ontgiftging van het lichaam. Consumptie van alcohol, pijnstillers, medicijnen,  chemisch bewerkt voedsel, drank en andere toxische stoffen zorgen voor grote hoeveelheden giftige stoffen in ons lichaam (ama).

De lever raakt hierdoor belast en kan de gifstoffen niet goed afvoeren. Amalaki helpt bij het handhaven van de goede werking van de lever en de blaas.

Reguleert de zuurgraad in de maag: Regelmatige consumptie van Amla is heel goed voor je maag, omdat het voor evenwicht zorgt tussen de zuur niveaus van je maag en daarmee helpt het bij het verbeteren van de spijsvertering.

Verbetert de voedselopname: Amalaki versterkt niet alleen de spijsvertering, maar verbetert ook de opname en assimilatie van voedsel. Amla werkt langzamer en zachter dan gember, waardoor het ook geschikt is voor mensen met veel Pitta dosha (Vuur), zonder dat er overmatig maagzuur wordt gecreëerd.

Versterkt de Ogen: Versterkt de Ogen: Amla is het kruid om de ogen te versterken. Vanwege zijn anti-inflammatoire eigenschappen is het effectief tegen ontstekingen van de ogen.

Amalaki voor de huid:

​Het heeft verjongende en anti-verouderings eigenschappen

Omdat Amalaki de spijsvertering versterkt, de lever helpt te ontgiften en rijk is aan vitamine C en andere mineralen, zorgt het voor een stralende huid. Het hydrateert de huid, reinigt de weefsels en ondersteunt de immuniteit van de huid tegen bacteriële infectie.

• vertraagt vroegtijdige veroudering: Door de hoge concentratie aan anti-oxidanten, helpt Amla om de effecten van huidveroudering, rimpels en fijne lijntjes te verminderen.

• exfolieert de huid: Amla is een natuurlijke exfoliater omdat het helpt bij het verwijderen van de dode cellen en het kalmeert de huid als gevolg van samentrekkende eigenschappen.

• Geeft zachte en soepele huid: het hoge gehalte aan vitamine C stimuleert de collageen productie, waardoor u een zachte, soepele en jeugdige huid krijgt.

• Het is geschikt voor alle huidtypen: Het kan gebruikt worden op elk type huid zonder enige reactie of irritatie.

• Vermindert pigmentatie: Amla is bekend om pigmentatie te verminderen. Het verheldert doffe en droge huid bij regelmatig gebruik. Een wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat  Amalaki geschikt is tegen huidveroudering:

Emblica cascading antioxidant: a novel natural skin care ingredient’.Chaudhuri RK.

Emblica helps protect the skin from the damaging effects of free radicals, non-radicals and transition metal-induced oxidative stress. Emblica is suitable for use in anti-aging, sunscreen and general purpose skin care products’.

Amalaki voor het haar:

​Amalaki is zeer populair in India voor het haar en wordt gebruikt in shampoos, conditioner en haaroliën.

• Gaat haaruitval tegen: Amla olie wordt sinds de oudheid gebruikt voor de haargroei en als middel tegen haarverlies. Masseer je hoofdhuid minstens een keer per week met amla olie, dit helpt de bloedcirculatie in de hoofdhuid. Het maakt het haar zachter, gladder en levendig.

• Het geeft glans aan droog en dof haar: Amla poeder versterkt de haarwortel en geeft glans aan droog en dof haar.

• Voorkomt vroegtijdige vergrijzing van het haar: Het wordt al duizenden jaren gebruikt tegen het vroegtijdig grijs worden van het haar. Bij gebruik in combinatie met henna poeder, helpt het bij het verbeteren van de natuurlijke haarkleur.

• Wordt gebruikt tegen luizen en Roos: Amla olie is effectief tegen luizen en roos.