fbpx
Amla olie

Amla olie

​Amla olie is een integraal onderdeel van de haarverzorging in de Indiase cultuur. Deze olie raakt inmiddels ook populair in andere delen van de wereld. Je zult vast de shampoos en conditioners met amla als bestanddeel in Indiase toko’s hebben opgemerkt.

Amla haar olie wordt gebruikt bij vele haar problemen. Het fungeert als een natuurlijke conditioner, minimaliseert haaruitval en zorgt voor een gezonde haargroei. Het helpt pitta gerelateerde symptomen te verlichten.

Ook wordt amla olie gebruikt tegen huidveroudering, rimpels en fijne lijntjes. Amla olie kan je online kopen of in de winkels die indiase producten verkopen.

Maar zelf amla olie maken is beter dan de olie die te koop is in de toko’s. Je weet welke ingrediënten je gebruikt. Er zitten geen conserveermiddelen in, geen synthetisch parfum en je gebruikt geen olie van slechte kwaliteit. Het is 100% natuurlijk.

Hier het recept om zelf amla olie te maken volgens de traditionele Ayurvedische methode. Het lijkt lastig en tijdrovend, maar is eigenlijk heel simpel. Je hoeft slechts de stappen te volgen.

Welke olie?

Kies de olie die bij jou huid type past. Vata en Kapha typen kiezen voor sesamolie  Pitta typen gebruiken  kokosolie.

Recept amla olie maken op ayurvedische wijze

Ingrediënten:

​• 75 gram amla poeder 
• 1 liter water.
• 125 ml olie (kokosolie of sesamolie).

Lees hier hoe je een kruiden amla olie kan maken.

Stap 1: maak het afkooksel

• Kook 60 gram amla poeder en 1 liter water in een roestvrijstalen pan. Zodra het kookt, op een matig vuurtje doorkoken.

Goed roeren, anders zullen de kruiden op de bodem van de pan verbranden. Kook het tot ¼ liter van het vocht overblijft. Bij mij duurde het ongeveer 50 minuten.

Afkooksel

​Stap 2: Zeef het afkooksel

• Zodra ¼ van het vocht is overgebleven, zeef je het met een kaasdoek. Het afkooksel ziet er erg donker uit.

Gezeefd

​Stap 3: Maak een pasta van de overgebleven amla poeder

• Meng 15 gram amlapoeder met een beetje water tot een pasta.

pasta

​Stap 4: En nu de olie

• Kook in een schone pan, de kokosolie of sesamolie, amla pasta en het afkooksel. Op een matig vuur doorkoken en blijven roeren in het mengsel.

Na 15/20 minuten zie je een modderig gedeelte met veel bubbels. Na enige tijd zie je dat de olie zich hier van af begint te scheiden. De bubbels zijn ook minder geworden.

Dat wil zeggen dat er ook minder water aanwezig is. De olie is klaar als er geen water meer in zit. Doe hiervoor een test, doe een lepeltje van het mengsel in een hete pan. Als het niet spettert is de olie klaar.

Olie

​Stap 5: Zeef de olie

Zeef de hete olie door een fijn doekje. Doe dit, terwijl de olie nog warm is. Als de olie koud wordt gaat het stollen en kan je het niet meer zeven.

Je bent klaar. Het kost tijd, maar de olie die je op je huid en haar aanbrengt moet van de beste kwaliteit zijn. Ik ben dol op deze olie. Ik hoop dat je geniet van het maken van deze voedende olie.

Amla olie gebruiken voor je haar

Amla bevat essentiële vetzuren, die de haarzakjes versterken, fruitextracten die rijk zijn aan vitamine C, polyfenolen, flavonoïden, eiwitten, koolhydraten, mineralen en antioxidanten.

Voordelen amla haarolie:
• Haaruitval
Het wordt gebruikt sinds de oudheid om de haargroei te stimuleren. Het gaat haarverlies tegen.
• Het geeft glans aan het haar
Amla haarolie versterkt de haarwortel en geeft glans aan droog, kroes en dof haar.
• Vroegtijdige vergrijzing
Het wordt gebruikt tegen vroegtijdig grijs worden.
• Luizen en Roos
Amla olie wordt ook gebruikt tegen luizen en roos.

Breng de amla haarolie aan op je hoofdhuid en masseer zachtjes met je vingers. Doe dit minstens een keer per week. Het helpt de bloedcirculatie in de hoofdhuid te verhogen. Dit geeft een koelend effect op de hoofdhuid. Laat de olie inwerken op de hoofdhuid.

Hoe lang moet de olie inwerken op de hoofdhuid?

Dat is afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en wat je wilt bereiken. Wil je het haar conditioneren, zacht en glanzend haar, dan is een uur voldoende.

Maar heb je last van haaruitval en wil je voller, dikker haar, geen roos op je hoofdhuid, dan kan je het liever de hele avond laten inwerken. Doe in dit geval een doekje op je kussensloop om vlekken te voorkomen.

Als je het niet de hele avond wilt laten inwerken, kan je ook je hoofd met een warme handdoek inwikkelen en dan de olie ongeveer een uur of twee laten inwerken.
Nadat de olie goed is ingewerkt, was je het haar met water of sulfaatvrije shampoo of met wasnoten (deze). Je hebt geen conditioner nodig.