fbpx
Aloe vera werking

Aloë Vera werking

Aloë Vera is een veelgebruikt kruid in Ayurveda. Volgens Ayurveda is Aloë Vera bitter van smaak. Het balanceert alle drie de dosha’s (vata, pitta en kapha) en is koud in potentie.

Dit kruid wordt veel gebruikt bij de behandeling van obstipatie, huidproblemen, bloedingsstoornissen, wondgenezing en ziekten als gevolg van Pitta-verergering.

In de Chinese geneeskunde wordt het vaak aanbevolen bij de behandeling van schimmelziekten, en in de westerse wereld wordt het veelvuldig gebruikt in de cosmetische, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie.

Wat is Aloe vera?

Aloë vera is een van de ongeveer 420 soorten van het geslacht Aloe; de botanische naam van aloë vera is Aloe barbadensis en behoort toe aan de familie Liliaceae. Het is een meerjarige, xerophytische, vetplant die groen is en driehoekige, vlezige bladeren heeft met getande randen.

De geografische oorsprong van Aloë Vera wordt verondersteld in Soedan te liggen en werd later geïntroduceerd in het Middellandse Zeegebied en de meeste andere warme gebieden van de wereld, waaronder Afrika, Azië, India, Europa en Amerika.

Aloë-gel is de heldere, geleiachtige substantie in het binnenste gedeelte van het blad van de aloëplant.

Actieve componenten

Verbazingwekkend genoeg zijn meer dan 75 potentieel actieve componenten in de plant geïdentificeerd, waaronder vitaminen, mineralen, sacchariden, aminozuren, anthrachinonen, enzymen, lignine, saponinen en salicylzuren. Het levert 20 van de 22 vereiste aminozuren en acht van de acht essentiële aminozuren.

Aloë vera bevat veel vitamines en mineralen die van vitaal belang zijn voor een goede groei en functie van alle lichaamssystemen.

De actieve componenten van aloë vera:
• Aloë vera bevat antioxidanten vitamine A, C en E – plus vitamine B12, foliumzuur en choline.
• Het bevat acht enzymen, waaronder aliiase, alkalische fosfatase, amylase, bradykinase, carboxypeptidase, catalase, cellulase, lipase en peroxidase.

9 voordelen van Aloë Vera

Waar is aloe vera goed voor?

1. Verzacht huiduitslag en huidirritaties
Er zijn talloze rapporten geweest die de rol van toediening van aloë vera in huidaandoeningen en wondgenezingmanagement hebben onderzocht, inclusief de behandeling van psoriasis, dermatitis, orale mucositis, chirurgische wonden en als een huismiddeltje tegen brandwonden.

In 2009 heeft een systematische review 40 studies samengevat die betrekking hadden op het gebruik van aloë vera voor dermatologische doeleinden. De resultaten suggereren dat orale toediening van aloë vera bij muizen effectief werkt om wonden te helen, het aantal en de grootte van papilloma’s (kleine gezwellen op de huid) kan verminderen.

De studies toonden ook aan dat Aloë Vera effectief genitale herpes, psoriasis, dermatitis, brandwonden en ontsteking behandelt. Het kan veilig worden gebruikt als een antischimmel en antimicrobieel middel.

2. Behandelt brandwonden
Aloë vera-gel heeft een beschermend effect tegen stralingsschade aan de huid.

In 1959 keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration het gebruik van aloë vera-zalf goed als middel voor het genezen van brandwonden op de huid. Wanneer aloë veragel op brandwonden wordt gebruikt, wordt door uv-geïnduceerde onderdrukking voorkomen, zodat het gebied sneller kan genezen.

3. Hydrateert haar en hoofdhuid
Het balanceert alle lichaamstypen (vata, pitta en kapha) en verjongt vooral de huid. In de Ayurveda wordt aloë “Kumari” genoemd, wat ‘jong meisje’ betekent, een passende term voor deze kalmerende plant die de energie van de jeugd inspireert om in te werken op de weefselsystemen van het lichaam. Ook ziet de plant er jong uit, zelfs als deze oud is.

Aloë’s hydraterende eigenschappen genezen de huid van binnenuit, topisch hydraterende maar zonder het vettige gevoel van veel lotions.

Het bevordert de groei van collageen, handhaaft de elasticiteit van de huid, vermindert littekens, striae en tekenen van veroudering. Zijn collageen bevorderende eigenschappen helpen ook om wonden sneller te genezen.

4. Ontstekingsremmend
Heb je acne, littekens en een rode teint? Aloë is een ontstekingsremmer die roodheid en jeuk vermindert. Terwijl het bevochtigt, droogt de bittere smaak van aloë de vettigheid op, perfect om acne te verminderen bij iemand met een vette huid.

5. Helpt bij de spijsvertering
Aloe helpt bij de spijsvertering vanwege zijn ontstekingsremmende en laxerende bestanddelen.

Een studie in het Journal of Research in Medical Sciences vond dat 30 ml aloë-vera-sap twee keer per dag het niveau van ongemak verminderde bij 33 patiënten met het prikkelbare darm syndroom.

Winderigheid nam ook af bij de deelnemers, maar de consistentie van de ontlasting, de urgentie en de frequentie bleven hetzelfde. Hoewel de studie suggereert dat aloë vera gunstig kan zijn voor mensen met PDS, zijn er meer gegevens nodig om te concluderen dat het als een effectieve behandeling kan worden gebruikt.

Aloë vera wordt gebruikt voor het kalmeren en genezen van maagzweren, omdat het antibacteriële middelen en natuurlijke helende eigenschappen heeft.

6. Verhoogt het immuunsysteem
De enzymen in aloë vera breken de eiwitten die we eten af in aminozuren en veranderen de enzymen in brandstof voor elke cel in het lichaam, waardoor de cellen goed kunnen functioneren. De bradykinase in aloë vera stimuleert het immuunsysteem en doodt infecties.

Zink is ook een belangrijk component in aloë vera – waardoor het een geweldige bron is om zinkgebrek te bestrijden – omdat het essentieel is om de immuunfunctie te behouden.

Het helpt ons ziektes af te weren, bacteriën te doden en de functie van onze celmembranen te beschermen. Zink is ook een belangrijke structurele component voor een reeks hormoonreceptoren en eiwitten die bijdragen aan een gezonde, evenwichtige gemoedstoestand en immuunfunctie.

7. Biedt Antioxidanten en vermindert ontsteking
We weten dat ontstekingen de oorzaak zijn van de meeste ziekten. Aloë vera biedt een verbazingwekkend aantal vitaminen en mineralen die helpen om ontstekingen te verminderen en schade door vrije radicalen te bestrijden.

Vitamine A speelt bijvoorbeeld een cruciale rol bij het behoud van een gezond zicht, neurologische functie en een gezonde huid omdat het een antioxidant is die ontstekingen vermindert.

Vitamine C is een ander belangrijk bestanddeel dat wordt aangetroffen in Aloë Vera; het beschermt het lichaam tegen hart- en vaatziekten en oogziekten.

Vitamine E voordelen zijn onder meer een krachtige antioxidant die schade door vrije radicalen vermindert, ontstekingen bestrijdt en op natuurlijke wijze de veroudering van cellen vertraagt.

Deze antioxiderende eigenschappen zijn ook nuttig wanneer je wordt blootgesteld aan sigarettenrook of UV-stralen door zonlicht – ze beschermen de huid tegen huidkanker en bestrijden huidontsteking na blootstelling aan de zon.

Aloë vera kan natuurlijk ook acne en eczeem behandelen omdat het het genezingsproces in de huid helpt. Bradykinase, ook aanwezig in aloë vera, helpt overmatige ontsteking te verminderen wanneer het lokaal op de huid wordt aangebracht.

8. Diabetes
Enig bewijs bij mensen en dieren suggereert dat aloë vera in staat is om de chronische hyperglycemie en het verstoorde lipidenprofiel te verminderen die veel voorkomen bij mensen met diabetes en die belangrijke risicofactoren zijn voor cardiovasculaire complicaties. Dit voegt een natuurlijke diabetesbehandeling toe aan de lijst met aloë vera-voordelen.

In twee gerelateerde klinische onderzoeken kregen 72 diabetische vrouwen zonder medicamenteuze behandeling één eetlepel Aloë vera-gel of een placebo gedurende zes weken. Bloedglucose en serumtriglyceridespiegels waren significant verlaagd bij behandeling met aloë vera.

In het tweede onderzoek werden de effecten van aloë vera-gel of placebo in combinatie met glibenclamide, een vaak voorgeschreven antidiabetica, onderzocht; ook dit resulteerde in significante verlagingen van de bloedglucose- en serumtriglycerideconcentraties in de aloë vera-groep.

Aloë Vera kopen

De verwerkingsmethode heeft het grootste effect op het aantal en de hoeveelheid actieve ingrediënten in een aloë vera-product. Het commerciële productieproces van aloë vera producten omvat typisch het verbrijzelen, malen of persen van het hele blad om sap te produceren, gevolgd door verschillende stappen van filtratie en stabilisatie om het gewenste extract te verkrijgen.

Hoewel dit gemakkelijker is voor de fabrikanten, kan dit resulteren in een product dat weinig of geen actieve ingrediënten bevat.

Het blijkt dat na het extraheren van de gel, het verwarmen ervan en het gebruik van vulstoffen om aloë vera-producten te maken, de gezondheidsvoordelen worden geminimaliseerd.

Aloe vera plant verzorging

Je kan zelf je eigen aloëplant thuis laten groeien. Als je een potplant koopt, bewaar die dan in een venster dat veel zon krijgt omdat aloë’s van de zon houden; de pot kan zelfs tijdens de zomermaanden buiten worden verplaatst.

Aloë Vera één van de makkelijkste planten is om te verzorgen, omdat ze niet zo veel water nodig hebben. Het groeit buiten sneller tijdens de warmere maanden.

Enkele elementaire dingen om op te letten: de plant houdt van de zon, maar ze kunnen bruin worden in fel licht. Ook kunnen ze in de winter bevriezen en moeten ze worden beschermd tegen vorst. Verplaats de plant in huis tijdens de koude maanden.

Aloë is een succulent en bewaart daarom veel water in de bladeren, maar geef de plant minstens twee of drie keer per maand water. In de winter heeft de plant minder water nodig, omdat deze niet snel opdroogt.

De Aloë Vera heeft eigenlijk geen extra voeding nodig, mits de plant genoeg zonlicht en water krijgt.

Aloe vera snoeien

Om gebruik te maken van de sap in de bladeren, kan je de bladeren van de Aloë Vera snoeien. Dit kan je doen door één van de lagere bladeren bij de stam te snijden met een scherp mes.

Aloë bladeren lezen
– Aloë bladeren moeten omhoog groeien, weg van de basis van de plant. Als de bladeren plat liggen, heeft de plant waarschijnlijk onvoldoende licht. Hoewel het bruin zal worden in te veel licht, heeft het nog steeds veel zon nodig.
– Als de bladeren dun en gekruld zijn, geef je de plant waarschijnlijk onvoldoende water. De plant gebruikt zijn eigen vloeistof om zichzelf te voeden.
– Als de plant heel langzaam groeit, kan de grond of het water te alkalisch zijn. Het kan ook betekenen dat de plant te lang te vochtig is geweest, meer licht nodig heeft of te veel kunstmest heeft.

Wat kan je doen met Aloë Vera

Aloë vera is meer dan alleen een superfood. Het kan worden gebruikt voor andere dagelijkse taken, zoals het poetsen van je tanden. Hier zijn 9 leuke dingen die je kunt doen met aloë vera.

1. Tandpasta en mondwater
Aloe vera-gel bevat antiseptische, ontstekingsremmende, antivirale eigenschappen die kunnen helpen bij het reinigen van tanden en tandvlees. Omdat het geen harde ingrediënten bevat, kan de verzachtende gel een betere optie zijn voor mensen met gevoelige tanden.

2. Scheergel
De hydraterende eigenschappen van Aloe vera zorgen voor een natuurlijke en verfrissende scheergel. Meng een deel olijfolie en drie delen pure aloë vera om je eigen scheergel te maken.

3. Haar
Aloë vera is een geweldige natuurlijke behandeling voor droog haar of een jeukende hoofdhuid. Het heeft voedende eigenschappen en de vele vitaminen en mineralen die aanwezig zijn, houden je haar sterk en gezond.

Vanwege de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van aloë vera, helpt het ook bij roos, en de enzymen kunnen de hoofdhuid van dode cellen verwijderen en de regeneratie van huidweefsel rond de haarzakjes bevorderen.

Aloë helpt ook bij het stoppen van de jeuk in verband met roos of een gedroogde hoofdhuid. Te veel shampoos en conditioners zitten vol chemicaliën die het haar beschadigen en zelfs ontstekingen en huidirritaties kunnen veroorzaken.

4. Handdesinfecterend middel
Een zelfgemaakt handdesinfecterend middel met behulp van aloë is populair geworden onder voorstanders van natuurlijke producten.

Tea tree olie heeft antibacteriële eigenschappen en kan goed werken met de hydraterende effecten van Aloë.

Hou er rekening mee dat als je je eigen aloë blad gebruikt, dat de houdbaarheid van de zelfgemaakte gel zeer kort zal zijn zonder conserveermiddel.

5. Aloe Roos gel
Het recept is een huidverzachtende gel en kan worden gebruikt voor:

Zonnebrand
Insectenbeten
Huiduitslag
Eczeem
Psoriasis
Kleine snijwonden

De natuurlijke verzachtende eigenschappen van aloë en rozenblaadjes bieden meestal een snelle verlichting.

Zoals bij alle cosmetica, moet je onmiddellijk stoppen met het gebruik bij roodheid, gevoeligheid of tekenen van allergie.

Aloë rozenhuid ingrediënten
1 deel aloë vera-gel
1 deel verse rozenblaadjes

Dus, als je 1/3 cup aloë vera-gel gebruikt, meng het dan met 1/3 cup-bloemblaadjes.

Zorg ervoor dat je een pure aloë vera-gel gebruikt. Koop een met de minste toevoegingen.

Natuurlijk kan je ook altijd je eigen aloëplanten oogsten, waarbij je er echter rekening mee houdt dat de houdbaarheid op zelfgemaakte gel zeer kort zal zijn zonder conserveermiddel.

Plaats de bloembladen en aloë vera-gel in een keukenmachine. Meng ze goed door elkaar. Je zult merken dat het een beetje schuimig wordt in het proces, maar dat is geen probleem.

Zeef het mengsel en bewaar je aloë-rozengel in de koelkast. Afhankelijk van het niveau van bewaarmiddelen in jouw gekochte fles aloë, moet het ongeveer een week vers blijven.

Voor langere opslag, bevries de gel in ijsblokjes bakken en bewaar de blokjes in de vriezer voor toekomstig gebruik.

6. Aloe vera gezichtsmasker
Aloë vera heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen waardoor het een natuurlijke reiniger is.

Combineer het met ingrediënten uit de keuken, zoals havermout of bakpoeder, om je gezicht te scrubben.

7. Aloë Vera olie
Wordt gebruikt voor de verzorging van de huid. Meng aloë vera-gel met kokosolie en verwarm het gedurende ongeveer 10 minuten op een laag vuur in een pot. De olie is ideaal voor hydratatie na de douche.

Aloë Vera Recepten

8. Aloë Vera smoothie

Ingrediënten:
¼ kopje aloë vera-gel (vers uit blad)
1 ½ kopjes aardbeien
1 kop water
1 ½ eetl. honing
1 eetl. citroensap

Instructies:
Mix de ingrediënten 1-2 minuten tot een gladde massa.

Ananas Aloe vera drank

Ingrediënten:
½ kopje ananassap
¼ tot kopje aloë vera sap
1 eetl. honing

Instructies:
Meng alle ingrediënten in een kleine kan en serveer met limoen.

9. Aloë Vera Drank

Ingrediënten
1 ½ kopje kokoswater
2 eetlepels. aloë vera-gel
1 kleine komkommer, in blokjes gesneden
½ kopje appel in blokjes gesneden

Bereiding
Pureer de ingrediënten in een blender tot een gladde massa. Zeef indien gewenst.

10. Kruidenmiddelen maken met Aloe vera

Met aloe veral kan je kruidenmiddelen maken voor een stralende, frisse, jonge huid, zonder rimpels. Maak bijvoorbeeld een aloe glyceriet tegen rimpels. 

Deze cursus helpt je te breken met ongezonde, schadelijke verzorgingsproducten die je huid verouderen, nieuwe relaties te ontwikkelen met kruiden en hoe je die kan transformeren in kruidengeneesmiddelen die zorgen voor een gezonde, stralende, frisse, jonge huid.

Mogelijke bijwerkingen en interacties

Gebruik geen aloë vera gel als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Er zijn enkele meldingen van aloë veroorzakende miskraam en geboorteafwijkingen. Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen last hebben van buikpijn, krampen en diarree.

• Als je diabetes hebt, suggereert enig onderzoek dat Aloë de bloedsuikerspiegel kan verlagen, dus als je aloë gebruikt, moet je jouw bloedsuikerspiegels goed in de gaten houden.
• Aloë kan van invloed zijn op de bloedsuikerspiegel en kan de bloedsuikerspiegel tijdens en na de operatie beïnvloeden. Stop met het innemen van aloë minstens twee weken voor een geplande operatie.
Neem voordat je aloë vera neemt, contact op met je arts als je de volgende medicijnen gebruikt:
• Diabetes medicijnen
• Sevoflurane (Ultane)
• Stimulerende laxeermiddelen
• Warfarin (Coumadin)
• Diuretische medicijnen (waterpillen)

Bron:
1 “Aloe Vera Benefits Diabetics: Study.” Newsmax. Newsmax Media, Inc, 01 July 2016. Web. 23 June 2017.
2 Yoga Ratnakara, Ayurvedic Formulary of India.