fbpx
afvallen wanneer eten

Afvallen wanneer eten

Wanneer je eet, niet alleen wat je eet, kan je gewicht beïnvloeden, volgens een nieuw onderzoek.  Je eet gezond, vermijd chemisch voedsel (schadelijke E nummers), maar toch lukt het je niet om de kilo’s kwijt te raken?

Volgens Ayurveda is niet alleen wat je eet belangrijk om af te vallen, maar ook wanneer je eet heeft invloed op je gewicht.

We hebben allemaal gehoord van het eeuwenoude advies om minder te eten en meer te bewegen. Maar een aantal recente studies suggereren dat de sleutel tot het succes van een dieet niet alleen ligt in het aantal calorieën dat je eet, maar in wanneer je ze eet.

Ayurveda en wanneer eten

Veel aandacht wordt besteed in wat we eten en in koolhydraten en er studies zijn geweest die aantonen dat de timing net zo belangrijk zou kunnen zijn.

Volgens ayurveda heb je de meeste calorieën nodig tijdens de dag. Energie heb je namelijk gedurende de dag nodig en niet wanneer je gaat slapen. ’s Avonds is de spijvertering langzamer, waardoor het eten moeilijker wordt verteerd.

Deze 4000 jaar oude wijsheid wordt nu bevestigd door nieuw onderzoek.

Regelmatig eten na 20.00 uur kan twee centimeters aan je taille toevoegen omdat de snelheid van het verwerken van voedsel in ons lichaam trager wordt naarmate het zich klaarmaakt voor de slaap.

• Eters die laat eten hebben vaak een tailleomtrek die twee centimeter groter is dan vroege eters
• Wetenschappers zeggen dat we zijn geëvolueerd om energie op te nemen overdag
• Dit betekent dat de snelheid waarmee we voedsel verwerken ‘s nachts minder wordt

Regelmatig eten na 20.00 uur leidt tot overgewicht, toont het onderzoek aan.

Mannen en vrouwen die vaak laat in de avond dineren, hebben meestal taillelijnen die twee centimeter groter zijn dan degenen die eerder aten. Dit is het equivalent van twee kledingmaten voor een vrouw.

Wetenschappers denken dat het zou kunnen zijn omdat we zijn geëvolueerd om energie overdag te gebruiken. De mechanismen van ons lichaam vertragen als de nacht aanbreekt en we ons klaarmaken voor de slaap.

Dit betekent dat de snelheid waarmee we voedsel verwerken is verminderd. ‘Grote maaltijden’ s avonds kunnen bijdragen aan gewichtstoename ‘, zei Patricia Lopez-Legarrea van de Autonome Universiteit van Chili.

Het Verenigd Koninkrijk heeft Europa’s op een na hoogste percentage van obesitas – gedefinieerd als het hebben van een BMI van meer dan 30.

In haar onderzoek analyseerde Dr. Lopez-Legarrea gegevens bijna 5500 Chilenen. Voor degenen die te laat aten, was de gemiddelde BMI (een maat voor het gewicht in verhouding tot de lengte) ongeveer een half punt hoger.

Dit betekent een extra twee of drie pond in gewicht. Dr. Lopez-Legarrea zei dat de lichaamsklok optimale niveaus van eetlust enzymen en hormonen produceert bij daglicht. Met andere woorden de spijsvertering is overdag het sterkst.

Ze voegde toe: ‘Mijn advies zou zijn een groter ontbijt en lunch, met een snack in de middag. ‘

Professor Jason Halford, een psycholoog aan de Universiteit van Liverpool, zei: ‘Het kan heel goed zijn dat de pieken en dalen van verzadigingshormonen worden beïnvloed door de licht-donkercyclus.

De ayurvedische verklaring voor wanneer eten

Het heeft allemaal te maken met het spijverteringsvuur (agni).

Dit is een groot onderwerp in Ayurveda en een waar je me steeds weer naar zult horen verwijzen. Agni wordt beschreven als een vuur dat in ons maag brandt. Het transformeert alle voedsel en sensaties in energie en absorbeert de voedingsstoffen in voedsel in onze weefsels.

Agni is een vuur en je moet heel voorzichtig een vuur verzorgen, zodat het niet uitdooft. Als je te weinig hout gooit op een vuur, dan zal je het koud hebben.

‘s Morgens is onze agni niet erg sterk omdat we hebben geslapen, rusten en in zekere zin de hele nacht hebben gevast, dus we moeten voorzichtig hout bij het vuur voegen om het te laten branden, maar niet zoveel dat we het uitdoven.

De middag is wanneer onze agni op zijn sterkst is en daarom onze grootste maaltijd zou moeten zijn.

Tegen het einde van de dag begint onze spijsvertering weer te vertragen en de kracht van onze agni is veel lager. We zijn aan het bijkomen van de dag en maken de overgang naar de avond, een tijd waarin we de neiging hebben om te rusten en minder actief te zijn. Onze lichamen hebben niet de energie of brandstof nodig die ze eerder hadden. Dit is niet het moment om zware houtblokken op het vuur te gooien!

Een goede manier om erover na te denken is:
lunch als een koning,
ontbijt als een prins en
dineer als een bedelaar.

De zon staat net als agni voor vuur. Als je eet in overeenstemming met de zon, dan zul je eten zoals de natuur het bedoeld heeft. Het is simpel, hoe hoger en sterker de zon is in de dag, hoe sterker agni.

Ontbijt, lunch en avondeten

Ontbijt:
In de ochtend schijnt de zon nog niet op zijn felst. Neem daarom een licht ontbijt, maar eet zoveel als je nodig hebt om het tot de lunch vol te houden.

Goede dranken om de spijsvertering en de stofwisseling in de ochtend te activeren zijn bijvoorbeeld Kapha-thee of maak een thee met kruiden die heet van aard zijn zoals  gember, cayenne met een beetje citroen en honing.

Let op: voeg de honing pas toe wanneer de thee tot beneden 40° C is afgekoeld. Honing moet niet worden verhit, omdat hij anders volgens ayurveda wordt omgezet in ama.

Lunch:
De zon en dus ook je spijsverteringsvuur is nu op zijn sterkst. Dit is dus de ideale tijd voor de grootste maaltijd van de dag en voor moeilijke verteerbare voedingsmiddelen, zoals koolhydraten, vetten en eiwitten.

Avondeten
De zon gaat onder en verliest snel aan kracht. Dit geldt ook voor je spijsvertering.  Gebruik kruiden om de spijsvertering te stimuleren in de avond.

Bittere kruiden zijn de kruiden die de spijsvertering stimuleren zoals:
Hop
Paardenbloem
Triphala 

Heb je een stevige lunch gehad, dan zal je merken dat je minder honger hebt, dan wanneer je luncht met alleen maar brood of soep.

Je hebt voldoende aan een lichte maaltijd, zoals soep. Een te zware avondmaaltijd zal niet door je lichaam volledig worden verteerd. Zorg daarom dat je licht en vroeg dineert, zeker 2 a 3 uur voordat je gaat slapen.

Behalve groente soep is bijvoorbeeld een lichte gele mungbonen soep ook geschikt. Deze soep wordt ook daal genoemd en is een belangrijke leverancier van eiwitten voor de vegetariër.

Conclusie wanneer eten:

Waar iedereen het over heeft is wat we eten, maar in Ayurveda is dit slechts een onderdeel van het hele plaatje. Focus minder op wat je (wel of niet) mag eten, of hoeveel calorieën je mag innemen, maar ook wanneer je eet.

Door op het juiste tijdstip de meeste koolhydraten te eten, versterk je je spijsvertering en gaat het de vorming van ama (een bijzondere gifstof) tegen. Een sterke spijsvertering kan het voedsel beter opnemen en verteren. Honger en snacks zullen verminderen en je zult merken dat je je lichter voelt en de overtollige kilo’s verdwijnen.

Bron:
http://www.huffingtonpost.ca/2016/06/09/late-night-eating-waist_n_10379470.html
http://medicalformat.com/27317-late-night-dining-is-added-to-5-centimeters-in-waist.html
https://www.healthline.com/health/how-time-your-meals-optimal-weight-loss#takeaway