Afvallen in de overgang. Afvallen als je 20 bent is anders dan na je 40e. Hoe kan je afvallen als je ouder ben dan 40? Hormoonveranderingen, stress en het verouderingsproces kunnen allemaal tegen je werken.
Afvallen tijdens en na de menopauze lijkt misschien onmogelijk.
Volgens Dr. Oz vertraagt het metabolisme van een vrouw elke tien jaar met 5% na haar 40e.
Het resultaat is gewichtstoename en meestal rond de buik. Dit verklaart waarom je dieet en activiteitsniveau hetzelfde kunnen blijven, maar je dikker wordt, vooral rond je middel.
Wat je ook doet, het lijkt niet te helpen. Het is bijna alsof ons lichaam het opgeeft.
Factoren spelen een rol bij de gewichtstoename rond de menopauze:
• Hormoonfluctuaties: Zowel verhoogde als zeer lage niveaus van oestrogeen kunnen leiden tot verhoogde vetopslag. Er zijn kruiden speciaal voor de vrouw tijdens de overgang, zoals shatavari.
• Verlies van spiermassa: dit treedt op door leeftijd, hormonale veranderingen en verminderde fysieke activiteit.
• Inadequate slaap: veel vrouwen hebben moeite met slapen tijdens de menopauze en slechte slaap is gekoppeld aan gewichtstoename.
• Verhoogde insulineresistentie: vrouwen worden vaak insulineresistent naarmate ze ouder worden, waardoor afvallen moeilijker wordt.
Daarom zijn strategieën die het verlies van buik vet bevorderen bijzonder belangrijk in deze fase van het leven van een vrouw.
1. Nieuw lichaam
Na de leeftijd van 40, is het meer alsof ons lichaam nieuwe manieren moet vinden om naar behoren te werken.
Zie het als een nieuw lichaam en ga er ook zo mee om.
Natuurlijk, als je ouder bent dan 40, zullen er veel aanpassingen plaatsvinden om erachter te komen wat je lichaam van je nodig heeft om het extra gewicht kwijt te raken.
Het lichaam van een vrouw na de 40e heeft meestal andere voeding en oefening nodig dan wanneer je twintig was. En je bent waarschijnlijk veranderd.
Besteed enige tijd aan het leren kennen van jezelf en je lichaam. Wat werkt er nog steeds op het gebied van afvallen en wat werkt niet zo goed?
Hebben drie kopjes koffie in de ochtend nooit eerder je gewichtstoename beïnvloed? Probeer het te verminderen naar een of twee kopjes en kijk of je afvalt.
Het lijkt eenvoudig, maar we veranderen.
Tijdens dit ontdekkingsproces kan je misschien enkele trends in je gewichtstoename ontdekken om je te helpen bij het doelgerichter aanpakken van probleemgebieden.
2. Fors minder calorieën eten?
Calorieën zijn belangrijk, maar caloriearme voeding werkt lang niet goed
Om af te vallen, is heb je minder calorieën nodig.
Tijdens en na de menopauze daalt het energieverbruik van een vrouw in rust, of het aantal calorieën dat ze tijdens de rust verbrandt.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om een zeer caloriearm dieet te proberen om snel af te vallen, is dit eigenlijk het ergste wat je kunt doen.
Onderzoek toont aan dat het beperken van calorieën tot lage niveaus leidt tot verlies van spiermassa en een verdere daling van de stofwisseling.
Dus hoewel zeer caloriearme diëten op korte termijn gewichtsverlies kunnen veroorzaken, zullen hun effecten op spiermassa en metabolisme het moeilijk maken om af te vallen.
Bovendien kan onvoldoende calorie-inname en verminderde spiermassa leiden tot botverlies. Dit kan je risico op osteoporose verhogen.
3. Kapha dieet
Dit betekent niet dat je extreem aan het dieet bent of jezelf uithongert, maar dat je eerder verschuift in het soort voedsel dat je eet, en nog belangrijker, hoe je eet.
Aangezien een langzaam metabolisme typisch wordt beschouwd als een Kapha-onbalans, zal het belangrijk zijn om een Kapha-dieetroutine te volgen.
Kapha dieet is een koolhydraatarm dieet. Leer welke koolhydraten veilig zijn en welke je liever met mate moet eten.
Veel onderzoeken hebben aangetoond dat koolhydraatarme diëten uitstekend zijn voor gewichtsverlies en ook in staat zijn om buikvet te verminderen.
Bovendien hoeft de koolhydrateninname niet extreem laag te zijn om gewichtsverlies te veroorzaken.
4. Slaap voldoende
Slaap genoeg om gewicht te verliezen als je de 40 bent gepasseerd
Slaapproblemen beginnen meestal in de veertig. Je zult merken dat je ‘s nachts onrustig heen en weer woelt in je bed of je wordt extreem vroeg in de ochtend wakker.
Een gebrek aan slaap kan een directe invloed hebben op je gewichtsverlies. Mensen die te weinig slapen, hebben een hoger niveau van het ‘hongerhormoon’ ghreline, lagere niveaus van het ‘verzadigingshormoon’ leptine en hebben meer kans op overgewicht.
Probeer kleine veranderingen, zoals het verminderen van cafeïne, meer tijd buitenshuis doorbrengen gedurende de dag, of minstens een uur lang ontspannen met je favoriete ontspannende activiteit voor het slapengaan.
5. Stress
Stress is een van de belangrijkste oorzaken van gewichtstoename op elke leeftijd. Stress produceert verhoogde cortisolspiegels, wat een belangrijke oorzaak is van de gewichtstoename op elke leeftijd.
Dus, doe meer waar je van houdt en minder waar je niet van houd.
Gelukkig hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat yoga en meditatie stress kunnen verminderen en symptomen kunnen verlichten bij vrouwen die door de menopauze gaan.
Probeer ook een Abhyanga, warme baden, in de natuur zijn, buiten wandelen, sporten, ontspannen.
Gebruik adaptogene kruiden tegen stress
Adaptogene kruiden zijn kruiden die je helpen te ontspannen, zoals:
– Hop
– St. Janskruid
– Ashwagandha
– Kamille
– Tulsi
– Aziatische waternavel
– Lavendel
– Brhami
6. Boost je metabolisme
Omdat je metabolisme snel vertraagt als je ouder bent 40, is het belangrijk om natuurlijke manieren te vinden om het te verbeteren door veranderingen in levensstijl en dieet.
Het gewichtsprobleem is met name het gevolg van een Kapha-onbalans en nog specifieker, een Kapha-spijsverteringsonbalans bekend als Manda Agni of langzaam-laag digestief vuur.
Naarmate de oestrogeenspiegels beginnen te dalen vlak voor en tijdens de menopauze, wordt ook het metabolisme trager.
Gebruik bittere kruiden om je spijsvertering te stimuleren
– Hop
– Triphala
– Kurkuma
– Asafoetida
– Brandnetelblad
– Paardenbloemwortel
– Lavendel
7. Beweeg
De oefeningen die ooit voor je lichaam hebben gewerkt, zijn mogelijk niet meer zo effectief nadat je de 40 bent gepasseerd.
Volgens Dr. Mercola verliezen zelfs actieve mensen wat spiermassa vanaf hun dertiger jaren, wat uiteindelijk kan leiden tot beperkte mobiliteit en meer pijn.
Na 40 jaar is het belangrijk om door te gaan met het opbouwen van spieren zonder meer te doen dan je lichaam aankan. De beste manier om dat te doen is met variatie in je trainingsroutine.
Een combinatie van krachttraining en aerobe training is misschien wel de beste strategie.
8. Natuurlijke voeding
Gewicht verliezen boven de 40 gaat dus niet over diëten, maar over het maken van een dieet. Het goede nieuws is dat dit niet betekent dat je moet afrekenen met alles wat je graag eet.
In plaats daarvan gaat het erom te leren meer echt voedsel in je dieet op te nemen in plaats van het voorverpakte, bewerkte, chemische voedsel dat je misschien eet.
80 % van de supermarkt voeding bevat toegevoegde suikers.
Wanneer je echt, vers voedsel gebruikt tijdens het koken, kent je de inhoud ervan.
Kook met vers fruit, groenten en eiwitten, en je zal merken dat je makkelijker afvalt.
Gebruik ook met mate de geraffineerde granen, zoals wit brood en pasta, omdat ze op dezelfde manier werken als suiker in het dieet.
Kies liever voor de gezonde, complexe koolhydraten zoals zoete aardappelen, quinoa en bruine rijst.
Hoe val je permanent af?
Hoewel afvallen wellicht je primaire doel is, is het belangrijk dat je wijzigingen aanbrengt die je op de lange termijn kunt behouden.
Concentreer je liever op je gezondheid, in plaats van op het getal op de schaal. Een gezonde levensstijl kan je hierbij helpen.
Bron:
https://www.huffingtonpost.com/entry/how-women-can-lose-weight-after-40-especially-around_us_58fee72ee4b047ce3ee27b91
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19021869
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19949277
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17192296
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25191611
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26742674
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18652093
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1330412
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23460719
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15602591
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25422589