fbpx
Adoptogene kruiden

Adaptogene kruiden

De wereld kan een stressvolle plek zijn: werk, familie, relaties, gezondheid, onderwijs, politiek en financiën zijn slechts enkele van de meest voorkomende problemen die ons ‘s nachts wakker kunnen houden.

In tijden van nood, overweeg dan om naar de keuken te gaan – niet om emotioneel een weg te vinden door een halve liter ijs of chocola, maar om te putten uit de verzameling fantastische kruiden die we  kunnen gebruiken als adaptogenen.

Wat zijn Adaptogene kruiden?

Adaptogenen zijn planten die ons lichaam helpen zich aan te passen aan mentale, fysieke en emotionele stress. Ze brengen ons lichaam weer in balans, ondersteunen de bijnieren (kleine klieren die onze stress en geslachtshormonen maken) en verbeteren vaak het centrale zenuwstelsel, de gemoedstoestand, energie en cognitie.

Daarnaast hebben adaptogene kruiden nog een andere belangrijke werking en dat is het regelen van belangrijke hormonen. Bij mannen is dat vooral ervoor zorgen dat voldoende testosteron kan worden geproduceerd. Bij vrouwen is dat dan zorgen dat er voldoende oestrogeen kan worden geproduceerd.

Nog een aantal andere functies

Het immuunsysteem ondersteunen
Een gezond gewicht helpen onderhouden
De fysieke uithouding verbeteren
De mentale focus verbeteren
De gemoedstoestand in balans houden

Adaptogene kruiden werking

Adaptogene kruiden helpen om het algehele evenwicht te herstellen en de werking van het lichaam als geheel te versterken zonder de balans van een individueel orgaan of lichaamssysteem te beïnvloeden.

Adaptogenen vergemakkelijken deze veranderingen door een breed scala aan acties en plant-energetica, in plaats van door één specifieke actie. Adaptogenen kunnen de focus helpen verbeteren, het normale functioneren van het immuunsysteem ondersteunen of een andere breed-spectrum normaliserende invloed uitoefenen op ongebalanceerde fysiologische processen.

Per definitie moeten de actieve eigenschappen van een adaptogeen kruid veilig, niet-toxisch en niet-gewoontevormend zijn, zelfs wanneer het over een lange tijdsperiode wordt ingenomen.

Wanneer ze dagelijks als thee of extract worden ingenomen, kunnen deze kruiden je mentaal functioneren helpen verbeteren en je lichaam toestaan om zich gemakkelijker aan te passen aan stressvolle situaties door een overactieve bijnierreactie in te perken.

Kruiden ondersteunen onze gezondheid beter wanneer ze worden genomen om aan een specifieke behoefte te voldoen of wanneer ze worden gebruikt als zachte, langdurige tonics.

Hoe kan je ze gebruiken?
Hoewel je adaptogenen in capsules kunt kopen, willen we ze graag opnemen in de keuken om de voordelen voor de gezondheid te plukken. Enkele van de manieren waarop je adaptogenen kunt maken en gebruiken zijn:

Tincturen. Laat de kruiden in alcohol intrekken. Zeef het mengsel en doe het in tinctuurflessjes. Neem enkele druppels of doe ze in je drankjes.
Thee. Doe de kruiden in heet water en voeg plantaardige melk en honing. Voor een sterkere werking maak een infusie of afkooksel. Bij bepaalde kruiden werkt een koude infusie beter.
Elixers. Deze zoete dranken zijn de perfecte voertuigen voor adaptogene kruiden.
Pastilles. Maak kruidenpastilles met honing.
Smoothies. Adaptogenen, poeders en superfoods kunnen altijd in een  smoothie worden gebrukt.
Soepen + stoofschotels. Culinaire adaptogenen hoeven niet altijd in een zoete context te worden gebruikt. Probeer ze in hartige recepten zoals soepen en stoofschotels voor een warme, stress-verlengende maaltijd.

14 top adaptogene kruiden

Dit zijn enkele van onze favoriete adaptogenen en hoe je ze kunt gebruiken.

Heilige Basilicum
Heilige basilicum of tulsi  kan heel goed ontspannend werken voor het spijsverteringsstelsel. En ondersteunt de optimale gezondheid. Zijn antioxidante werking zal het hart ondersteunen.  Dit is ook zeer goed tegen stress zoals alle adaptogene kruiden. (bron)

Hoe te gebruiken: het heeft een milde scherpe smaak en werkt goed in tincturen, smoothies, elixers, infusies.

Bacopa monnieri of Brahmi
Dit populaire ayurvedische kruid wordt reeds eeuwen gebruikt om de gezondheid van de hersenen te verbeteren. Met name het geheugen, concentratie en het denkvermogen.

Gebruik het als een thee, infusie, glyceriet of tinctur. Of als basis voor soepen of laat de vloeistof afkoelen voor gebruik in smoothies.

Poedervormige brahmi kan worden verwerkt in warme en koude dranken, ijs, ontbijtgranen + havermoutpap, chocoladerecepten of in rauwe desserts.

Ashwagandha
Ashwagandha, een ayurvedisch kruid, wordt gebruikt om stress te verlichten, de geest te kalmeren, het energieniveau te verhogen en ontstekingen te verminderen. Het kan ook de schildklier ondersteunen en de tumorgroei onderdrukken.

Ashwagandha  is heel goed in het verlagen van stress en angst. Daarnaast zal het energie leveren en helpen bij het libido en de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. (bron)

Hoe te gebruiken: Drink Ashwagandha als thee of voor een sterkere medicinale werking maak een afkooksel van ashwagandha, voeg het toe aan je smoothies of combineer het met chocolade. Het is ook een heerlijke drank wanneer gemengd met plantaardige melk, honing, ghee of kokosolie, kardemom en kaneel.

Rhodiola
Dit adaptogen is fantastisch om te gebruiken voor het verhogen van mentale en fysieke energie. Rhodiola kan ook helpen stress en angst te verminderen en kan depressies en stemmingsstoornissen ten goede komen.

Hoe te gebruiken: Meng rhodiola in smoothies of gebruik het in elixers, tincturen, glycerieten of kruidenazijn.

Zoethout
Het wordt algemeen gebruikt om het metabolisme te stimuleren maar zal ook de algemene gezondheid helpen verbeteren. Het heeft ook antivirale en antimicrobiële eigenschappen.

Hoe te gebruiken: net als andere adaptogenen maakt zoethout een heerlijke thee en kan het worden gebruikt in smoothies en elixirs. Je kunt je eigen dropsnoep maken,  of meng het in puree van zoete aardappelen.

Kamille – Een klassieke, ontspannende nachtthee, dit kruid is ook nuttig voor het verlichten van milde dagelijkse mentale stress.

Hoe te gebruiken: We drinken kamille als infusie, tinctuur, elixer of drink het als heerlijke aromtische thee. Maak een kruidenzalf van kamille  of ontspannende massageolie.

Lavendel – Kalmerend kruid dat vaak wordt gebruikt in aromatherapie-toepassingen vanwege de milde kalmerende werking. Lavendel is heerlijk bij gebruik in het bad, massage-oliën, kussens, kamerverstuivingen of lichaamsgeuren om de geest te verheffen.

Citroenmelisse – Zonneschijn in plantvorm, dit kruid helpt bij nerveuze uitputting, somberheid en rusteloosheid, terwijl het ook puur aromatisch genot geeft. Gewoon een blad wrijven tussen je vingers en zijn citrusolie ruiken, kan de stemming verbeteren.

Hop – Met een kenmerkende smaak en werking die vooral bekend is bij bierdrinkers, ondersteunt hop ontspanning (hoewel het effect als hypnotisch kan worden beschouwd) en helpt een nerveuze maag kalmeren. 

Valeriaan – Wanneer je ‘s nachts niet kan slapen door nerveuze energie, kan dit krachtige kruid ontspanning ondersteunen voor veel mensen met drukke hersens. Voor sommige mensen kan valeriaan echter het tegenovergestelde effect hebben, waardoor er meer angst en stimulatie optreedt, dus als dit bij jou gebeurt, raden we aan op zoek te gaan naar een andere kruiden-bondgenoot.

Nog een voordeel
Het beste aan adaptogenen is dat ze meerdere, wijdverspreide voordelen voor het hele lichaam hebben. Begin met experimenteren met adaptogenen in je keuken.

Heb je adaptogen-receptinspiratie nodig? Probeer dit recept.

Chocolade ashwagandha-mousse

Een heerlijke chocolademousse boordevol superfoods.

Ingrediënten
• 2 rijpe avocado’s
• ⅓ kopje kokosmelk
• ¼ kopje rauwe cacaopoeder
• ¼ kopje honing
• 1 lepel ashwagandha poeder

Bereiding
Voeg alle ingrediënten toe aan een keukenmachine of blender en meng tot ze zijdezacht is.
Doe het in de koelkast gedurende minimaal een uur voor het serveren.

Let op
Zoals altijd, is het belangrijk te onthouden dat uw individuele ervaring van een bepaalde plant kan verschillen van de algemene die hierboven zijn opgesomd, dus het is een goed idee om in kleine doses aan nieuwe kruiden te beginnen,  totdat u weet hoe deze uw unieke lichaam en geest kunnen beïnvloeden.

Wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt, kunnen deze plantenvrienden je levenskwaliteit enorm verrijken, dus begin met ontdekken!