fbpx

12 Belangrijke voordelen van bijenwas

Wat is bijenwas?
Waar wordt bijenwas voor gebruikt?
Hoe wordt bijenwas gemaakt?
Waarom is bijenwas zo geweldig voor de huid?
Wat zijn de voordelen van bijenwas?
Waar kun je Bijenwas voor gebruiken?
Welke bijenwas kun je kopen?

12 geweldige voordelen Bijenwas

Wat is bijenwas?

Bijenwas is een extra bijproduct die bijen maken. Je kunt het niet eten maar wel voor andere doeleinden gebruiken.

En de laatste tijd heb ik veel zalven gemaakt als cadeautjes. Een slaapzalf, calendula zalf voor vele doeleinden, een kruidenzalf en een basiszalf.

Een van de belangrijkste ingrediënten bij het maken van zalven is bijenwas.

Bijenwas wordt in veel huidverzorgingsproducten gebruikt omdat het een bescherming biedt tegen irriterende stoffen terwijl de huid nog steeds kan ademen. Het biedt ook ontstekingsremmende, antibacteriële en antivirale voordelen waardoor het nuttig is bij het behandelen van huidirritatie.

bijenwas zalf maken

Waar wordt bijenwas voor gebruikt?

De was gemaakt door de bijen wordt vaak gebruikt door de cosmetische en farmaceutische industrie. Het kan zelfs worden gebruikt om kaarsen te maken, die op een lagere temperatuur branden, en zijn veel veiliger dan paraffinekaarsen.

Bijenwas is zo veelzijdig dat het veel natuurlijke eigenschappen bezit die het ook perfect maken voor gebruik op het haar. Je kan er zeker van zijn dat het een veilig ingrediënt is om op je huid en haar te gebruiken.

Waarom is bijenwas zo geweldig voor de huid?

Bijenwas is om vele redenen een uitstekende aanvulling op cosmetische producten.

• Bij gebruik in zalven creëert bijenwas een barrière die helpt om vocht in de huid te verzegelen. Dit is vooral gunstig tijdens de droge wintermaanden.
• Deze barrière helpt ook om de huid te beschermen tegen giftige stoffen en irriterende stoffen uit de omgeving.
• In tegenstelling tot vaseline, die wordt gebruikt in een groot aantal verschillende schoonheidsproducten, zal bijenwas de huid niet “stikken”, maar eerder laten ademen terwijl het nog steeds een beschermende barrière vormt.
• Bijenwas helpt bij het verdikken van zelfgemaakte cosmetica en lotions omdat het bij kamertemperatuur vast is en een relatief hoog smeltpunt heeft. Dit is vooral handig in recepten die grote hoeveelheden oliën bevat.
• Bijenwas heeft ook vitamine A, die de hydratatie van de huid verbetert en de celregeneratie bevordert.

honingraat

Hoe wordt bijenwas gemaakt?

Niet alle bijen produceren bijenwas. Bijenwas wordt officieel “cera alba” genoemd en is een van nature wasachtige substantie gemaakt door de werkbijen. Deze bijen hebben was-producerende klieren op hun lichaam, waarmee ze honing kunnen omzetten in was.

De kleur van de was is gelig tot donkerbruin.

Maar waarom maken de bijen deze speciale was? De harde werksters maken de was natuurlijk niet zonder reden. Bijenwas is nodig om een honingraat van te maken. In de honingraat bewaren de diertjes hun voedselwaren en verzorgen ze de jongen.

De was wordt gebruikt om honingraatcellen te maken. Dit is waar de honing wordt opgeslagen door de honingbijen die het produceren.

Imkers zullen dan de honing moeten extraheren om te gebruiken voor de voedingsindustrie. Ze moeten eerst de waskappen van elk van de honingraatcellen afsnijden. Dit kan handmatig met een mes of met een machine worden gedaan. Deze industrie maakt gebruik van elk onderdeel van de productie van bijen: honing, honingraat en was.

Welke kleur heeft bijenwas?

De meest voorkomende kleur voor bijenwas is geel, maar het kan ook worden beïnvloed door welke soorten bloemen werden verzameld door de bijen.

Sommige fabrikanten bleken de was of voegen minerale olie of plantaardige olie toe om het smeedbaar te maken. Het is belangrijk om de labels te lezen voordat je de bijenwas koopt.

10 geweldige toepassingen van bijenwas

Bijenwas is een ongelooflijk veelzijdig natuurlijk ingrediënt voor doe-het-zelf-schoonheid en natuurlijke huisproducten. Het ontbreekt niet in mijn  zelfgemaakte schoonheidsproducten. Bij het maken van je cosmetica recepten, smelt je eerst de bijenwas.

Hoewel het gebruik van bijenwas bijna eindeloos is, zijn er een paar eenvoudige manieren om het thuis te gebruiken. Als je dat nog niet hebt gedaan, probeer dan bijenwas in deze zelfgemaakte recepten:

1. Behandelt luieruitslag, psoriasis en eczeem
Bijenwas is een goede keuze voor veel huidaandoeningen. Een mengsel van honing, bijenwas en olijfolie is nuttig bij de behandeling van luieruitslag, psoriasis en eczeem. (1)

Ik gebruik daarom bijenwas in babyproducten
De meeste baby’s krijgen op een gegeven moment een luieruitslag. Ik doe mijn best om alleen natuurlijke huidverzorgingsproducten te gebruiken, maar met de gevoelige huid van een baby, zorg ik er extra voor dat alle ingrediënten natuurlijk en veilig zijn.

Ik gebruik bijenwas in luieruitslagcrème als verdikkingsmiddel en omdat het een beschermende barrière vormt voor de huid terwijl de andere heilzame ingrediënten op de huid blijven zitten, zodat ze een groter effect kunnen hebben op het opruimen van de uitslag.

Voor extra medicinale voordelen gebruik ik ook kruiden tegen de luieruitslag. Lees hier hoe je zelf een zalf tegen luieruitslag kan maken.

2. Hydrateert de huid
Bijenwas is een geweldige manier om de huid te hydrateren en het kan helpen bij het beschermen en herstellen van ruwe, droge of gesprongen huid omdat het de mogelijkheid heeft om vocht vast te houden.

Bijenwas is rijk is aan vitamine A-gehalte en heeft verzachtende eigenschappen. Het kan helpen bij de gezonde ontwikkeling van cellulaire reconstructie. Een ander voordeel is dat het niet-comedogeen is en het zal de poriën niet verstoppen.

Behalve dat het een natuurlijke moisturizer is die de droge huid behandelt, kan je kruiden toevoegen, zoals Gotu kola om een anti aging zalf te maken.

Maak een weegbreezalf

Ik geloof echt dat bijna alles wat we nodig hebben om kleine kwalen te verhelpen, in de natuur te vinden is. Bijenwas is een geweldige remedie voor gebarsten handen.

Ik voeg graag medicinale kruiden toe voor extra voordelen.  Weegbree groeit bijna overal en is een natuurlijke remedie voor beten en steken en zelfs zonnebrand. Lees hier hoe je weegbreezalf kan maken.

3. Verlicht pijn en is ontstekingsremmend
Als geneesmiddel is bijenwas bestudeerd in het gebruik van pijnverlichting en ontstekingen en heeft milde anti-zwellende effecten. (2)

Het is daarom ook geschikt voor de pitta huid, rode en gevoelige huid. Ik gebruik rozen voor extra medicinale voordelen. Behandel de rode huid met een rozenzalf.

4. Acne
Bijenwas is een van de bekendste huismiddeltjes voor acne. Het heeft sterke antiseptische, helende en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het effectief is bij de behandeling van acne, vooral omdat het vitamine A bevat. (3)

Ik gebruik ook Neemolie  samen met bijenwas voor extra voordelen.

5. Droge, gebarsten lippen
Bijenwas kan je ook gebruiken voor het maken van de perfecte lippenbalsem. Als je last hebt van gebarsten of gesprongen lippen, kunnen plaatselijke toepassingen van bijenwas en een paar andere ingrediënten enige verlichting bieden.  Het is gemakkelijk om je eigen lippenbalsem te maken door het te combineren met kokosolie.

6. Zelfgemaakte deodorant
Ik maak al jaren mijn eigen deodorant omdat het zoveel beter werkt dan die ik in de winkel hebt gekocht. Een van de ingrediënten die ik gebruik, is bijenwas omdat het helpt bij het vormen van een natuurlijke beschermende vochtbarrière.

Dit betekent dat het helpt zweetvlekken op kleding te voorkomen zonder de noodzaak van schadelijke en onnodige chemicaliën. Hier is mijn favoriete bentoniet deodorant recept.

7. Zelfgemaakte zeep
Bijenwas wordt vaak toegevoegd aan zeeprecepten om de afgewerkte zeep harder te maken.  Het zou maar tot 2% van je zeeprecept moeten uitmaken. Als je meer bijenwas toevoegt, dan zal je zeep minder schuimen.

8. Vermindert striae
Als je je afvraagt hoe u striae kunt verwijderen, wil je misschien bijenwas proberen. Vanwege het vermogen om de huid te beschermen en water vast te houden, kan het een positief effect hebben op die lelijke plekken.

Omdat bijenwas vitamine A bevat, wat nuttig is bij de productie van collageen, kan het de vermindering van striae enorm ten goede komen. (4)

9. Jeuk en schimmelinfecties
Jeuk en schimmelinfecties van de huid zijn absoluut vervelend, maar ze kunnen worden behandeld met bijenwas. Omdat het ontstekingsremmend is, kan het helpen bij het verminderen van de pijn die gepaard gaat met jeukende en schimmelinfecterende huidinfecties, terwijl het tegelijkertijd bevochtigende voordelen biedt om jeuk te verminderen. (5)

bijenwas kaars

10. Bijenwas kaarsen
Ik heb jaren geleden de geurkaarsen en luchtverfrissers gedumpt. We gebruiken bijenwaskaarsen bij ons thuis en ze zijn eenvoudig en leuk om zelf te maken.

Dit is een goede zaak, omdat kaarsen gemaakt van paraffine je gezondheid en die van je gezin in gevaar kunnen brengen vanwege het roet uit paraffine dat kan worden ingeademd. Als je al gemaakte bijenwaskaarsen koopt, is het kiezen van 100% bijenwaskaarsen met katoenen lontjes absoluut de beste keuze.

Bijenwas kopen
Welke bijenwas kopen?

Koop 100% puur bijenwas en het moet naar honing ruiken.

Deze bijenwas bestaat uit ongebleekte bijenwas. Ze hebben een aantrekkelijke kleur en een aangename geur en maken het werken met bijenwas gemakkelijker dan ooit.

Deze bijenwas is eenvoudig in gebruik en een ideaal ingrediënt in zeep, huidzalven en lippenbalsems.

Duizenden jaren lang een waardevolle stof,  is bijenwas een onmisbaar ingrediënt in talloze schoonheidsproducten, van cosmetica tot smeermiddelen.