fbpx
ayurvedische regel eten

Ayurvedische regels voor eten

​Hoe eet je volgens Ayurveda? Koken op een ayurvedische wijze hoeft niet intimiderend te zijn. Je hoeft niet uren mantra’s te chanten boven je kooktoestel. Ook hoef je niet alle details over de doshas te kennen om op een gezonde manier zelf te koken.

Maar wat ik niet realiseerde was dat hoe en wanneer we eten de bepalende factor is bij het gebruik van voedsel als medicijn.

Ik kijk uit naar de veranderende seizoenen en uiteraard voel ik dat mijn verlangens veranderen en weet hoe ik mijn dieet moet aanpassen aan deze subtiele verschuivingen. Nu ben ik eindelijk mijn opgeblazen buik kwijt en ben ik meer in harmonie met mijn lichaam.

​12 Ayurvedische eetregels

​Volgens de principes van ayurvedische voeding is hoe we eten even belangrijk als wat we eten. Het helpt het beste te halen uit de voeding en is goed om de spijsvertering te optimaliseren.

1. Eet met volle aandacht in een vredige sfeer. Geniet van de geuren, de textuur van je eten. Je maag voelt voller na een maaltijd.

2.  Zorg ervoor dat je niet gestrest bent als je gaat eten.

Heb je last van stress, gebruik adaptogene kruiden tegen stress
Adaptogene kruiden zijn kruiden die je helpen te ontspannen, zoals:
Hop 
– St. Janskruid 
Ashwagandha 
Kamille 
–  Tulsi 
Aziatische waternavel 
– Lavendel 
– Astragalus 

3. Eet alleen als je honger hebt. Ontdek hoe het is om echt honger te hebben. Eten als je echt honger hebt, helpt bij de tijdige afscheiding van maagsap en spijsverteringsenzymen.Je hebt echt honger als je vorige maaltijd volledig is verteerd. Soms denken we dat we honger hebben, maar het kan zijn dat we dorst hebben.

4. Eet niet meer dan nodig is. Wat is de juiste hoeveelheid? Wij zijn allemaal verschillend, met verschillende behoeften en verschillende spijsverteringsvuur. Luister naar je lichaam en eet tot je tevreden bent.

5. Zorg voor scherper kruiden: eet een stukje verse gember en cayenne met himalaya zout, net voordat je gaat eten. Het helpt bij de juiste afscheiding van enzymen en helpt bij de spijsvertering.

6. Gebruik bittere kruiden om je spijsvertering te stimuleren
Triphala
Kurkuma 
Asafoetida 
Brandnetelblad 
Paardenbloemwortel 
– Lavendel 

Hoe kan je deze kruiden gebruiken? Maak bijvoorbeeld een kruidengeneesmiddel, zoals een tinctuur, glyceriet, afkooksel voor een sterke werking.

7. Eet gebalanceerd. Volgens Ayurveda zijn er zes smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Zorg voor alle zes smaken in je maaltijd. Een makkelijke manier hiervoor is om garam massala te gebruiken of een vruchtenchutney.

Lees hier meer over ayurvedisch eten.

8. Wanneer drink je water? Drink water tijdens het eten. Liever niet ervoor of erna. 20 minuten ervoor of een uur erna is raadzaam.

9. Eet niet snel.  Neem je tijd om te kauwen. Kauwen is een essentiële stap van de spijsvertering. Snel eten zorgt ervoor dat je meer zal eten. Langzaam eten zorgt ervoor dat je zal afvallen.

10. Eet mindfull. Doe de t.v. uit, zet de krant weg, ga niet op social media. Zorg voor zo min mogelijk afleiding.

11. Eet warme maaltijden. Het liefst vers gekookt, zodat je spijsverteringsvuur efficiënt kan werken. Vermijd bewerkt voedsel en schadelijke E nummers.

12. Zorg voor de juiste voedselcombinatie. Hier zijn enkele voedsel combinaties die je het liefst moet vermijden.

13. Eet op regelmatige tijden. De natuur houdt van cycli en regelmatigheid.

14. Eet je hoofdmaaltijd tijdens de lunch. het verteringsvuur is het sterkst als de zon op haar hoogste punt van de dag is. Een grote maaltijd zal moeilijk verteerd worden in de avond.