fbpx
opgeblazen gevoel na het eten

10 kruiden tegen een opgeblazen gevoel na het eten

Heb je ook een opgeblazen gevoel na het eten?

Je hebt net genoten van een geweldige maaltijd en nu kan iedereen het vertellen, omdat je buik twee keer zo groot is als wanneer je begon met eten. Een opgezette buik na het eten geeft niet alleen een onaantrekkelijk gevoel, maar houd ook een gezondheidsrisico in.

Zwakke spijsvertering

Winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten zijn vaak tekenen dat het eten niet volledig verteerd kan worden door het lichaam.

De spijsvertering is niet sterk genoeg om bepaalde voedingsmiddelen goed te verteren. Denk bijvoorbeeld aan bewerkte voedingsmiddelen, schadelijke E nummers in het eten, sommige peulvruchten, melk, frisdrank of granen.

Het directe gevolg hiervan is gasvorming, wat ook wel dyspepsie genoemd.

Een niet goed werkende spijsvertering zorgt echter ook voor gifstoffen in het lichaam (ama) en is volgens ayurveda de oorzaak van vele ziekten. ​

10 kruiden tegen een opgeblazen gevoel na het eten

Als je van plan bent je nieuwe bikini te dragen, maar je voelt je net zo opgeblazen als de Michelin-man, dan zijn er bepaalde kruiden en voedingsmiddelen die kunnen helpen.

1. Munt

Munt en basilicum (behoort ook tot de munt familie) helpen het opblazen gevoel te verminderen. Probeer Helige basilicum thee na de maaltijd. Je kan zelfs na een maaltijd op een basilicumblad kauwen als je dat wilt. Maak er een dagelijks ritueel van.

De thee zal de winderigheid bestrijden.
Basilicum theezakjes zijn beschikbaar als je weinig tijd hebt, anders kan je thuis munt bladeren drogen, fijn malen en het in een potje te bewaren.

2. Kamille thee
Je hebt vast gehoord dat kamille rustgevend is. Kamille thee wordt sinds de oudheid gebruikt als behandeling voor diverse problemen, vooral maagstoornissen.

Kamille wordt gebruikt om gassen in je darmen tegen te gaan. Het belangrijkste kenmerk van kamille is het vermogen om te kalmeren en te ontspannen, hetgeen bijdraagt aan zijn succes tegen maagpijn.

Net als munt kan je het ook zelf maken of anders is het ook in theezakjes verkrijgbaar.
Voeg de kamille bloemen in een kopje heet water. Laat het 10 minuten intrekken.

3. Gember
Gember wordt in ayurveda gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, waardoor gas de kans niet krijgt om je een opgeblazen gevoel te geven na het eten. Bovendien zorgt gember er ook voor dat afvalstoffen en toxines sneller afgevoerd worden.

Het wordt ook gebruikt tegen misselijkheid en krampen in de maag.
Rasp een verse gemberwortel en doe het bij je favoriete marinade of voeg een beetje geraspte gember toe aan je citroenwater.

Je kan er ook thee van maken door een geraspte gember te vermengen met een kopje kokend water. Laat het enkele minuten intrekken.
Ook kan je 15 minuten voor het eten verse gember eten. Het zal je meteen van je maag- en darmproblemen verlossen.

4. Asafoetida
Dit kruid wordt al heel lang gebruikt om verteringsgas en een opgeblazen buik te verlichten. Maak een tinctuur van asafoetida. Je kan er ook thee van zetten.

5. Anijs
De bestanddelen van deze zaden ontspannen de spieren in het darmkanaal en zorgen ervoor dat “gevangen” gas kan worden doorgelaten. Het is een heerlijke kruiden thee. Je kan het ook toevoegen aan je soep of pasta. Of kauw op een paar anijs zaden na en maaltijd. Je krijgt er ook een frissere adem van.

6. Venkel
Venkel staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende werking op de maag. Dit helpt tegen een opgezette buik na het eten. Daarom geven sommige Indiase restaurants je venkelzaden na het eten. Kauw op een theelepel venkelzaden of geniet van een warme kopje venkelthee.

7. Kardemom
Je kan ook een theelepel kardemom mengen met een half theelepel venkel poeder. Doe het in warm water en drink het voor de maaltijd. Het kauwen op kardamom zaadjes na een maaltijd kan net zo effectief zijn als venkelzaden.

8. Kurkuma
Uit een studie bleek dat kurkuma de symptomen van opgezette buik en gas verminderde bij mensen met indigestie. Het wordt ook aanbevolen bij spijsverteringsproblemen. Probeer het voor de maaltijd in te nemen of maak er een thee of een glyceriet. Je kan het ook toevoegen aan je gegrilde groenten, rijst en sauzen.

Lees hier hoe je kruidengeneesmiddelen kan maken.

​Kurkuma is ook goed voor de huid. Lees hier hoe je een kurkuma gezichtsmasker kan maken.

9. Kaneel
Kaneel verhindert de ontsteking van maag en darmen, waardoor gas de kans niet geeft om je een opgeblazen gevoel te bezorgen. Om goede resultaten te verkrijgen, voeg je kaneelpoeder toe aan een kopje heet water. Laat het ongeveer 5-10 minuten trekken. Doe wat honing bij voor de smaak.

10. Komijn
Het helpt de opname van voedingsstoffen te verbeteren en is een van de beste kruiden tegen een zwakke spijsvertering.

Hoe gebruik je het?

Bak de komijnzaden enkele minuten droog of in een beetje olie en voeg het bij elke maaltijd toe.
Maal in een kruidenmolen gelijke delen komijn, venkel, koriander om een balancerende garam masala te maken, die je bij de meeste maaltijden kan toevoegen of drink het als kruidenthee op elk moment van de dag.

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dyspepsie

http://botanical.com/site/by_you/article_tumeric/turmeric.html
https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-ways-to-reduce-bloating
http://www.top10homeremedies.com/how-to/get-rid-bloating.html
http://www.huffingtonpost.ca/2013/08/16/bloating-foods_n_3727490.html